Издвајамо Русија

ОВО ОРУЖЈЕ ЛЕДИ КРВ У ЖИЛАМА ЗАПАДА: Четири застрашујућа руска војна изума (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Јутјуб

Неке од ових злослутних направа никада нису примењене у борбеним дејствима, и надамо се да никада и неће бити примењене.

1. Отац свих бомби

У априлу 2017. године САД су на припаднике „Исламске државе“ у Авганистану бациле „мајку свих бомби“, тј. своју најмоћнију авионску бомбу GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB).

Тада је у експлозији побијено најмање 36 терориста, уништена су складишта са оружјем и војна техника, и срушено је неколико подземних тунела.

Русија има сличну бомбу, само много јачу. И поред мање масе експлозива, руска термобарична авионска бомба (ОДАБ) четири пута је јача од америчке бомбе МОАВ. Њена експлозија је једнака снази експлозије 40 тона тротила. Поред тога, руски „Тата“ (како Руси са поносом зову ову бомбу) има двоструко већи радијус дејства од америчке „Маме“.

Конструкција руске бомбе ОДАБ је оригинална. У предњем делу се налази сложени електромеханички уређај за са детонатором и „распршивачем” експлозивне супстанце. Распршивање хемијских супстанци почиње по истеку одређеног времена. Добијене аеросоли се претварају у гасовиту смесу која експлодира под дејством детонатора.

ОДАБ ствара ударни талас чији је притисак око 3.000 kPa, тако да се у центру експлозије фактички ствара вакуум. Та промена притиска уништава буквално све што се нађе у том простору, укуључујући и зграде.

2. Седам хиљада килотона у једном плотуну

Интерконтинентална балистичка ракета РС-20В „Војвода“ (по класификацији НАТО-а то је SS-18 Mod.3 Satan) највећа је и најубојитија стратешка ракета која је икад направљена.

Тешка је око 210 тона и носи до циља 10 нуклеарних бојевих глава од којих свака има снагу 750 килотона. Једна оваква ракета може да збрише са лица земље град величине Москве или Њујорка.

Додуше, „Војвода“ је већ стара ракета. У Москви јој је припремљена замена – нова интерконтинентална ракета „Сармат“ која ће бити на борбеном дежурству већ од 2021. године, када истиче споразум „СТАРТ 3”.

„Сармат“ ће бити два пута лакши и неће имати 10 него 17 засебних самонавођених бојевих глава, од којих ће свака имати снагу 300 килотона. То неће бити обичан „нос” ракете који после одвајања од погонског дела лети по параболи до циља, него самостална хиперсонична ракета која маневрише у ваздуху.

3. Терминатор

Руски тенк Терминатор 2.0 (фото:ЈуТјуб)

Ово оружје има два топа калибра 30 милиметара, навођене противтенковске ракете и митраљезе. Погон, оклоп и шасија су преузети од тенка Т-72.

Крајем јуна 2017. године у Сирији је Русија почела да примењује „комбајн смрти“, тј. руско борбено возило за подршку тенкова „Терминатор-2“.

„Терминатор“ може да се креће по неприступачном терену брзином од 60 км/ч. Може да прелази ровове, да руши и прелази зидове високе метар и по. Његове навођене ракете лако уништавају тенк удаљен 5 км или одлично утврђено непријатељско трајно борбено упориште. Може се користити и у борби против хеликоптера, а помоћу топова и митраљеза може да „почисти“ непријатељску живу силу на положајима који се у дубину и ширину могу поротезати и по 3 километра.

Поред топова калибра 30 мм и 850 пројектила, „Терминатор“ има и 4 лансера за навођене противтенковске ракете „Штурм-С“ са кумулативним или термобаричним бојевим главама, као и најновији митраљез „Корд“ са 2.000 метака.

4. Огњени вихор

“Буратино” (фото:ЈуТјуб)

Тешки систем плотунске ватре ТОС-1 „Буратино“ је такође представник породице „тенкова-убица“ на гусеницама. „Буратино“, на руском значи Пинокио. Као и јунак из бајке овај систем „гура нос“ где год пожели.

Возило је направљено на бази тенка Т-72, али уместо куполе има пакет од 30 цеви калибра 220 мм. Оне буквално „бљују“ ватру, тј. ракете са термобаричном смешом које за неколико секунди могу да сравне са земљом непријатељске положаје. Такав плотун прави „дроњке“ од утврђених положаја, технике и живе силе.

Прави пакао, међутим, настаје после тога. Термобаричко пуњење, које садржи сваки пројектил, ствара облак гасовите смеше која експлодира и прави додатни притисак и температуру од 3.000 степени, спаљујући сав кисеоник унаоколо, после чега се притисак нагло смањује.

Није потребна бујна машта да би се замислило шта се дешава са оним несрећницима који се нађу у том облаку. У радијусу од неколико километара не опстаје ништа живо, а не опстају ни техника, ни објекти.

 

 

Извор: rs.rbth.com