loading...
Србија

ОСВЕТА НА ДЕЛУ: Америка усвојила закон против војне сарадње Русије и Србије

Фото: Јутјуб

Америчка освета на делу! У Вашингтону је по хитном поступку усвојен федерални закон којим се од Стејт департмента и министарства одбране тражи да Конгресу доставе опширан извештај о војној сарадњи земаља западног Балкана (читај Србије) са Русијом. Ова информација објављена је само дан након састанка Александра Вучића и Владимира Путина, на ком је, између осталог, договорена и нова испорука руског наоружања нашој земљи.

 

Како се наводи у овом закону, Конгресу мора да буде достављен сваки детаљ о војним односима Русије и свих земаља у региону, међутим, јасно је да се то пре свега односи на Србију, која једина са Москвом има ту врсту веза. Тај извештај биће већим делом јаван, али у закону пише и да ће сви „осетљиви“ делови бити тајни.

АКЦИЈА И РЕАКЦИЈА

Осим тога, Конгрес ће морати да буде упознат и са проценом о „обавештајној сарадњи држава западног Балкана са Русијом“, као и о последицама такве сарадње на интересе САД и НАТО, државе региона и државе које се граниче са западним Балканом.

У документу се, такође, опширно говори о програмима реакције на „претњу Руске Федерације интересима САД широм света“.

Војни аналитичар Мирослав Лазански за Српски телеграф каже да САД, када говоре о војној сарадњи земаља на Балкану са Русијом, недвосмислено мисле на Србију. Румунија, Бугарска и Хрватска су чланице НАТО, а такође нема говора ни о сарадњи америчких сателита Косова, БиХ и Македоније са Москвом.

– Ово је још један званичан притисак на Србију, који није тако експлицитно проглашен за притисак. Извештај су Американци подносили и претходних година, али су сад први пут овако јавно то изнели, што није нимало случајно, нарочито одмах након посете Вучића Москви и састанка са руским председником Владимиром Путином – закључује Лазански.

МОРАМО ДА ИЗДРЖИМО

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић напомиње да притисци на Србију нису ништа ново.

– Наоружање које је у Србију стигло из Русије, а посебно мигови 29 и најава доласка ракетног система С-300, који ће обезбедити наше небо и спречити да било ко покуша да нас нападне, главни су разлог новог притиска на Србију. То, међутим, не треба да нас обесхрабри. Неутралну позицију морамо да сачувамо по сваку цену – закључује Анђелковић.

Жељко Цвијановић, Нови стандард

Нема ту много мудрости, за САД Русија и Кина су конфронтирајуће силе, а Србија им је посебно трн у оку због посете Вучића Москви. Сасвим сигурно притисак на нас спроводиће кроз тајне операције и обавештајни рад.

ШТА ЋЕ БИТИ У ИЗВЕШТАЈУ

1. Процена безбедносне сарадње Србије и Русије

2. Листа наоружања, одбрамбених система и војне технологије, вредних милион или више долара, набављених или купљених од Русије

3. Опис учешћа војних снага на тренинзима и вежбама са Русијом

4. Опис уговора о сарадњи са Москвом

5. Процена обавештајне сарадње са Русијом и последица те сарадње по САД и НАТО

6. Информација о сарадњи Србије са САД и опис учешћа и активности у програмима НАТО, посебно у Партнерству за мир

ОВО НАЈВИШЕ СМЕТА ВАШИНГТОНУ

Набавка оружја од Руса

– два хеликоптера Ми-17

– шест мигова 29

– 30 тенкова Т72

– 30 борбених возила БРДМ 2

– најављене испоруке ракетних система БУК и С-300

Највеће заједничке војне вежбе ове године

– БАРС 2017.

– Словенско братство у Белорусији

– Слобода 2017. у Батајници

 

Извор: Republika