Русија Свет

ПУТИНОВИ МИГОВИ И СУХОЈИ У ЕГИПТУ, ИЗА ЛЕЂА САД: Русија може да нападне било који циљ на Блиском Истоку и Средоземљу

Након Сирије, руска авијација стиже и у Египат, а боравак Путинове ударне песнице удаљиће инфраструктуру НАТО, која се све више приближава границама Русије. Захваљујући руским базама, Египат ће имати иза својих леђа Москву, која може да користи египатске аеродроме за потенцијалну одмазду

То се може видети, открива Спутњик, из нацрта документа “О начину коришћења ваздушног простора и аеродромске инфраструктуре Русије и Египта” који је објавила руска влада. Преговори двају министарстава одбране подразумевају и ширење руског војног присуства у Средоземљу.

Према споразуму који се односи на војну инфраструктуру, руска авијација ће моћи да користи египатске аеродроме, али уз два услова: на њих неће слетати авиони за далеко радиолокационо откривање и навођење нити авиони који превозе опасан терет.

Предвиђено је да учесници споразума, који ће важити пет година, годишње размењују спискове аеродрома који се могу користити.

Овај споразум је од велике важности, с обзиром на географски положај Египта, сматра генерални директор компаније Алијанса авијационих технологија “Авинтел” Виктор Прјадка.

– Египат има изузетан положај на североистоку афричког континента. Средоземно и Црвено море запљускују његове обале. Авиони и војне јединице који се налазе тамо фактички контролишу читав Блиски исток. Не само да ћемо против терориста моћи да се боримо из Русије, већ ћемо моћи и да пратимо сва жаришта и изводимо нападе са тог места – рекао је Прјадка.

Акције руске авијације ће имати мирнодопски карактер и, по мишљењу експерта, биће усмерене само против терористичких група. Русија би могла да користити египатске аеродроме за кратко слетање и узимање горива.

Овај споразум могао би да реши још један, ништа мање важан проблем Русије.

– Блиска сарадња са Египтом у војној сфери, боравак наше авијације тамо удаљиће инфраструктуру НАТО-а, која се све више приближава нашим границама. Приближавајући своје базе Русији, Египат ће имати иза својих леђа Москву, која у том случају може да користи египатске аеродроме за потенцијалну одмазду – мишљења је руски експерт.

Подсетимо, египатска база “Сиди Барани” припадала је СССР-у до 1972. године и била је коришћена за праћење америчке 6. флоте.

Наравно, и Каиро ће имати користи од сарадње са Русијом.

– Економска ситуација у Египту је доста лоша, он нема могућности да учествује у антитерористичким операцијама. Узимајући у обзир сарадњу са руском страном, он ће моћи да ојача војску савременим руским наоружањем по приступачним ценама. Египат би могао да оживи економију и активније учествује у борби против тероризма – сматра Прјадка.

Египат се већ више година налази у тешкој ситуацији и честа је мета терориста. Само прошлог месеца у нападу на једну џамију на Синају погинуло је више од 300 људи, док је више стотина рањено. Није искључено да Каиро на овај начин жели да добије руску помоћ у борби против тероризма – да ли употребом руске авијације или преко војних саветника, остаје да се види.

Како пишу медији, базу “Сиди Барани”, која се налази недалеко од границе са Либијом, руске снаге би такође могле да искористе за борбу против тероризма у тој земљи и тиме помогну либијском генералу Халифи Хафтару, којег и Русија и Египат подржавају.

Ситуација у Либији, што се тиче борбе против тероризма, налази се у веома лошој фази. Две владајуће струје, парламент који подржава војска, на челу са генералом Хафтаром, и званична влада, на челу са Фајезом Сариџом, коју подржава Запад, исцрпљују се у међусобним борбама, а то користе терористи ИСИС и Ал Каиде да се прегрупишу.

Прошлог марта, медији су писали да је након посете генерала Хафтара Москви, Русија пребацила један број специјалаца у ову египатску базу. Претпоставља се да су они обучавали либијску војску за борбу против тероризма. Наравно, ово никад није званично потврђено.

Руски председник Владимир Путин посетиће разговарати са својим колегом Абделом Фатахом ел Сисијем. Засад није званично потврђено да ли ће споразум о узајамном коришћењу аеродрома бити тема разговора. Међутим, претпоставља се да би руске снаге могле да стигну у Египат већ наредне године.

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси отворио је у јулу највећу војну базу на Блиском истоку и у Африци “Мухамед Нагиб” у близини Александрије, на обали Средоземног мора.

База ће имати и нуклеарну централу која ће бити изграђена уз руску помоћ. Овде се налазе и највећа нафтна поља и морска лука.

Извор: rs.sputniknews.com