Русија

РУСИЈА ИМА МАСТЕР ПЛАН КАКО ДА САВЛАДА ПЕНТАГОН: Развојем овог наоружања направиће хаос Америма

Руски одговор на Пентагонову Трећу офсет стратегију је развој тактичког и стратешког нуклеарног оружја, тврди се у новом извештају Института за одбрану и стратешке студије „Школе за међународне студије С.Рајаратнам“ (ИДСС) у Сингапуру.

Руски одговори у борби против ове иницијативе се састоји од два главна елемента: Први је „борба против Треће офсет стратегије са Првом офсет стратегијом“, што значи дати приоритет развоју широког спектра стратешких и тактичких нуклеарних система наоружања“, објаснили су у свом извештају Мајкл Раска, професор на ИДСС и Василиј Кашин, виши истраживач у Институту за далекоисточне студије у руској академији наука.

Други део одговора је значајно амбициознији, и носи веће технолошке ризике. Русија је почела да такмичи са многим технолошким иницијативана САД путем сличних аутохтоних програма, иако уско фокусираних и мањих по обиму“, објаснили су они.

Руска нуклеарна модернизација је обимна, са више програма осмишљених да се супротставе ракетном штиту САД који се подигнут у Европи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим тога, Русија је модернизовала своје тактичке нуклеарне снаге – које укључују балистичке ракете кратког домета, гравитацијске бомбе, крстареће ракете, па чак и нуклеарне земља-ваздух ракете.

„Укратко, програми Русије фокусирани на ренаоружавању нуклеарних снага налазе се већ у поодмаклим фазама“ написали су аутори и додали да „Русија већ има значајну предност у односу на САД у погледу квалитета и разноврсности својих система, а може прилично да обезбеди стратешку ефикасност својих нуклеарних снага у блиској будућности.“

Извор: National interest