loading...
Издвајамо Русија

РУСИ ПРАВЕ КОСМИЧКИ АВИОН: Следеће године почиње рад на новом ловцу МиГ-41

Руска Уједињена корпорација за производњу авиона (ОАК) планира да 2018. године започне рад на новом напредном моделу ловца-пресретача, саопштио је генерални конструктор ОАК Сергеј Коротков.

„То очекујемо. Све зависи од главног документа: државног програма наоружања. Тренутно је у току разматрање техничког пројекта у којем учествују Министарство одбране као наручилац и корпорација ‘МиГ’ као произвођач. Најважније је да захтеви наручиоца буду у складу са обимом финансирања”, рекао је Коротков.

Тренутно се у саставу наоружања Ваздушно-космичких снага Русије налази пресретач МиГ-31, који је примљен у наоружање 1981. године. Упркос 36-годишњем стажу, у свету и даље не постоји пандан овом авиону по низу показатеља, на пример, по домету откривања и гађања циљева.

У јуну је директор корпорације за производњу авиона „МиГ” Иља Тарасенко већ најавио почетак рада на перспективном далеколетном систему за пресретање (ПАК ДП). „Животни циклус МиГ-31 окончаће се у наредних 10 година. Самим тим, потребно је направити замену”, рекао је директор корпорације.

Нови пресретач ће носити име МиГ-41. Биће то потпуно нови авион у погледу коришћених технологија, који може да извршава задатке и у ближем космосу, објашњавају представници корпорације „МиГ”. О „космичкој природи” новог пресретача говорио је и генерални конструктор ОАК.

„Кажу да нам треба ‘космички’ авион и направићемо да буде ‘космички’”, рекао је Сергеј Коротков.

 

 

Извор: rs.rbth.com

loading...