Србија

Србија губи ЈОШ ЈЕДНО КОСОВО

У чак 86 одсто села у Србији се смањује број становника, око 1.200 њих је у фази потпуног нестајања, док је њихова укупна површина величине Косова и Метохије, порука је дводневног Форуму “Храна за Европу” у Врднику.

 

Уз негативни демографски тренд, један од кључних проблема данашњег села је и његов лош економски положај, уситњеност поседа и све бројнија старачка домаћинства, а највећи проблеми су у брдско-планинским регионима, истакао је на Форуму председник Одбора за село Српске академија наука Драган Шкорић.

– У Србији има више од 50.000 празних кућа и још три пута толико које су ван употребе – навео Шкорић податке из студије САНУ о пропадању села у Србији.

Без поште, асфалта, школа и вртића

Шкорић објашњава да од 4.709 насеља, чак 1.200 је у фази нестајања јер свако то село има мање од 100 становника, а чак у 86 одсто села се смањује број становника.

Пошту, наводи он, нема 2.000 њих, око 500 нема асфалтни пут и везу са светом, у 2.700 не постоји дечји вртић, 230 села нема основну школу, а 173 школе похађа само по један ђак.

– Само у области сточарства када је реч о потенцијалу, српска села би могла да остваре 24 милијарде долара до 2040. године – напоменуо је Шкорић.

На дводневном, Седмом форуму “Храна за Европу”, по први пут биће представљен и нацрт Студије о економском и друштвеном развоју “Србија 2040”.

Економски и друштвени развој

Директор Економског института Драган Шаговновић истако је отварајући Форум, да Студија представља документ припреман са циљем да буде “објективан према прошлости и достојан да буде путоказ за будућност”.

– Уверени смо и да је Србији такав документ неопходан, а да су Економски институт и САНУ достојни и позвани да буду “центар саборности” у његовој изради – оценио је директор Института.

У даљем раду Форума учествоваће и представници Привредне коморе Србије, представници Владе, министарстава, генерални директори и менаџери пољопривредних и прехрамбених компанија и задруга.

Организатори Форума су београдски Економски инститиут и Друштво аграрних економиста Србије, а партнери су САНУ, Перутнина Птуј, Викторија група, Атлантик група, Делта аграр, Ал Равафед Србија и Градске пијаце.

 

Извор: Tanjug

loading...
Loading...