loading...
Издвајамо Србија

СРБИЈА НА РАТНОМ СПИСКУ САД: Американци објавили 30 ЖАРИШТА која прете ескалацијом сукоба, на листи и БАЛКАН!

Амерички Савет за међународне односе издвојио је у свом годишњем извештају “Превентивни приоритети” 30 жаришта, која, по њиховој процени, могу да прерасту у велике ратове у 2018. години, а Балкан се у том документу помиње као “нископриоритетна претња”

Иако у последњој, најмање претећој групи, Балкан се први пут ове године појавио у извештају.

Како се наводи, у групу “нископриоритетних претњи” спадају опасности проузроковане могућим политичким немирима и екстремистичким насиљем у региону, чија је нестабилност, како се наводи, раније “више пута потресла цео свет”.

Подаци у извештају добијени су на основу истраживања Центра за превентивне акције америчког Савета за међународне односе, а радили су га стручњаци за спољну политику.

У извештају, потенцијалне опасности подељене су у три категорије.

У категорији највећег приоритета налази се осам могућих сукоба и криза, пре свега војни сукоб САД са Северном Корејом и суседима, јер опасност од нуклеарног сукоба све више расте, а председници САД и Северене Кореје, Доналд Трамп и Ким Џонг Ун, веома су непредвидљиви и све више провоцирају један другог.

У тој групи налази се и могући оружани сукоб САД и Ирана, сајбер напади на инфраструктуру и мреже у САД, као и намеран или ненамеран војни сукоб Русије и чланица НАТО-а.

Такође, у групи високоприоритетних претњи су и оружани сукоб у Јужном кинеском мору, терористички напади на САД или неког њеног савезника будући да исламисти не престају са претњама нападима, ескалација сукоба у Сирији, нови сукоби у Авганистану.

У другој категорији налазе се опасности чије би последице биле мање од конфликата првог нивоа.

Како се наводи, у овој групи се налазе могући сукоб Јапана и Кине око острва Сенкаку (Дијаоју), политичка нестабилност у Венецуели, погоршање хуманитарне катастрофе у Јемену, сукоби у Мјанмару, пораст насиља повезаног са организованим криминалом у Мексику, сукоби у Украјини између украјинских и проруских снага, интензивирање насиља између Курда и владиних снага у Ираку и Турској.

Такође у ову групу спадају и сукоб Пакистана и Индије због Кашмира, сукоби између Израела и Хезболаха, као и повећане тензије између Израелаца и Палестинаца.

У трећој категорији потенцијалних опасности налазе се углавном афричке државе у којима су највеће опасности од терористичких напада Боко харама и других исламиста и политичких превирања.

 

 

Извор: Тањуг

loading...