Србија

Србија није кривац за ратове: Дачић подсетио на везу Америке са стањем у региону

Фото: Јутјуб

Министар спољних послова потврдио да је Атлантски савет припремио докуметнт за који није познато у којој мери осликава став америчке владе

 

Атлантски савет припремио је документ, али није познато у којој мери осликава став владе САД, међутим, садржи “историјско приближавање” и војно присуство, што није ништа ново и које је у претходним годинама забележено у Србији, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић, подсећајући на базу Бондстил на Косову и Метохији.

– Србија нема право да заборави шта се дешавало у прошлости. Сви полазе од аксиома да је Србија кривац за ратове, да је започела агресију, а ја подсећам да је Америка стајала иза Олује и да је бомбардовала Србе у Републици Српској – рекао је Дачић, гостујући на “Пинку”.

Дачић каже да се у Вашингтону састао са замеником државног секретара Вестом Мичелом и са саветником за националну безбедност САД Хербертом Рејмондом Мекмастером.

– Мичелу сам рекао да не чита подсетнике оних који су му их писали за тај састанак, ако жели да уради нешто запажено на Балкану. Треба да са новом диоптријом гледа на ситуацију, а све остало је правдање америчке политике према региону – рекао је Дачић, додајући да је Мичел истакао да је руски утицај у региону “лош”.

Дачић је, како каже, скренуо пажњу на понижавање наших грађана и званичника приликом посета, а рекао је да ће председнику Србије Александру Вучићу предложити да се и посетиоци у Србији слично проведу.

– Хојт Ји долази у Србију готово као да је председник неке државе, што говори о нашој гостољубивости, али у дипломатији постоји реципроцитет – каже Дачић.

 

Извор: Tanjug