Издвајамо Русија

Суперпрецизни систем „Тор-М2” – ноћна мора америчког „Томахавка” (ВИДЕО)

На интернет је постављена емисија посвећена противваздушном ракетном систему „Тор-М2“. У њој можете видети како се овај систем понаша у екстремним условима и шта му омогућава да одбије масовни напад крстарећих ракета.

Противваздушни ракетни систем „Тор-М2“ поседује јединствене карактеристике и нема премца у свету. ТВ канал „Звезда“ приказао је емисију о могућностима овог оружја.

За почетак је гледаоцима демонстрирано екстремно тестирање система „Тор-М2ДТ“, предвиђеног за Арктик. На полигону у подмосковским Броницама ова огромна машина на гусеницама креће се по врло неприступачном терену.

С обзиром на своје габарите „Тор“ изузетно елегантно савлађује све препреке, па и врло стрме успоне од 35 степени покривене водом.

У случају потребе, овај систем може и да преплови преко реке или језера.

Фасцинантно је што „Тор” може да се „труцка” по неравном терену брзином од 45 км на час и да уједно отвара ватру и испаљује све своје ракете које могу истовремено да прате четири циља.

Како је објаснио Павел Толшмјаков, начелник бироа Ижевске електромеханичке фабрике „Купол“, америчке ракете „Томахавк“ су типичан циљ система „Тор“ који за њега не представља никакав проблем, иако ове крстареће ракете развијају брзину од 880 км/час и могу да лете доста ниско.

„Наши противваздушни системи могу да одбију чак и масиван ракетни напад. Штавише, компјутерски систем управљања аутоматски препознаје које од, рецимо, 20 непријатељских ракета су прве ’на реду’ за уништавање, а које долазе ’на ред’ после њих“, рекао је Толшмјаков.

„Тор“ може да изађе на крај и са модернијим америчким ракетама, као што су AGM-65 Maverick, са ласерском главом за самонавођење. Ове ракете развијају брзину од 1.150 км на сат.

То је и разумљиво, с обзиром да се овај противваздушни ситем „тренира“ на руским ракетама „Оса“ које развијају брзину већу од 1.500 км на сат.

Врхунску прецизност „Тора“ обезбеђује фазирана антенска решетка. Од ње се не може сакрити чак ни малени квадрокоптер од полимера са угљеничним влакнима, у чијој конструкцији скоро и да нема металних делова.

Систем „Тор“ се посебно поноси својим ракетама. Оне могу да мењају путању током лета и да погађају циљеве који лете крајње ниско – 4 до 5 метара изнад земље.

„Тор“ је први копнени ваздушни систем у свету који је успешно извео гађање са палубе ратног брода.

Подсећамо да је у септембру 2016. године аутономни борбени модул овог противваздушног система постављен на хеликоптерску писту фрегате „Адмирал Григорович“. У пробном гађању је погодио циљ који је имитирао америчку противбродску крстарећу ракету Harpoon.

Особеност „Харпуна” је у томе што у крајње ниском лету може да нападне непријатеља хоризонтално, крећући се паралелно са водом на висини 2 до 4 метра, али и вертикално, пикирајући са висине од 1.800 метара.

„Тор“ је успешно одбио и један и други напад.

Још један занимљив експеримент извршен је са овим противваздушним ракетним системом на недавним маневрима у Белорусији, када је циљ система „Тор“ била ракета испаљена из система плотунске ватре „Град“. „Тор“ је успео да је пресретне иако је почетна брзина пројектила износила 1.000 метара у секунди.

 

 

Извор: rs.rbth.com