Русија Свет

ФРАНЦУСКИ ЛЕ ФИГАРО „ЗГРОЖЕН“: Руси у школама уче децу да воле своју земљу

У руским школама се све више пажње посвећује патриотском одгоју деце, пише француски Ле Фигаро. Војне песме, филмови и празници су постали познати део школског живота.

Иако у деце војне и патриотске теме обично узрокују занос, не баш сви родитељи и наставници подупиру такве иницијативе, пише француски лист, који критизира руски образовни програм.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“У руским се школама међу ученицима све више пажње посвећује образовању ватреним патриотизмом“, пише Ле Фигаро.

Описујући вече у типичној руској музичкој школи, лист скреће позорност на тему дечјег наступа у којем деца певају песме о “змајевима у Америци и Европи, док се у позадини приказују патриотски исечци”.

“Нико или готово нико у Русији не размишља о пропитивању тих уобичајених породичних вечери”, пише аутор чланка Пјер Аврил, дописник из Москве.

Пјер Аврил, описује развој патриотског програма образовања од 2016. до 2020. године, дизајниран да се деци и младима усади сећање на “поносна херојска дела њихових очева и дедова. За овај је програм у Русији издвојено 1,66 милијарди рубаља.

“Припрема се и Закон о начелима државне политике у сфери патриотског одгоја, с циљем да грађани схвате потребу за заштитом домовине и важност обуке у војном року”, пише француски новинар.

Међутим, Пјер Аврилл је пронашао Русе који не одобравају такве иницијативе, које с времена на вријеме доводе до сукоба између родитеља и школског водства.

Француски новинар као пример наводи један случај, када је мајка једног ученика одбила суделовати у колективној фотографији у војној одори с репликом оружја у рукама.

“Родитељи тврде да би се школа требала прије свега требала бавити поучавањем науке, а не певањем патриотских песама. Но, након размишљања, они пуштају да све иде својим током и не сукобљавају се с државом”, Аврил цитира мишљење активиста независног синдиката “Учитељ”, Андреја Демидова.

Независног синдикат “Учитељ” је мали опозициони либерални синдикат, који је на изборима за московску управу у септембру (рујну) подржао избор Јулија Галинине из странке “Јабука”, која је од 2006. део Савеза либерала и демократа за Европу.

Према речима француског новинара, патриотска мобилизација руских школа је само пола иницијативе актуалне владе. Остатак иницијатива и патриотских догађаја сами организују директори школа, наставници и локални званичници.

У исто време, руска деца су одушевљена таквим догађајима, пише Пјер Аврил,.

Према једном од наставника историје у Москви, деца показују интерес за војну службу и сањају да студирају на војним академијама и установама.

Други омиљени празник руске деце је 9. мај.

“Данас, као у време Комсомола, школе суделују у процесији под именом “Бесмртни пук“, пише Ле Фигаро, што је иницијатива раширена у Русији и целом свијету, када се 9. маја (свибња), на Дан побједе над нацифашизмом, на улицама могу видети реке људи са сликама својих очева, дедова и прадедова који су се борили или погинули у Другом светском рату.

Међутим, марш Бесмртног пука је иницијатива која нема везе са Советским Савезом и раније се одржавала неколико пута у неколико градова, а прва је забиљежена 1966. године, када су ученици једне школе у Новосибирску прошли улицама града с фотографијама бораца Црвене армије из Другог светског рата. Марш је 1999. одржан чак и у Израелу, али се као масовна организирана акција под тим именом почела проводити 2012. године 2015. је марш “Бесмртни пук” одржана је у 1150 градова и насеља, највећим дијелом у Русији и још 16 светских земаља. 2016. године је марширала у 42 светске земље у којима су, осим Русије, потомци одали почаст њиховим дедовима, чак и прадедовима који су се борили.

“Међу новим судеоницима марша је и Владимир Путин, комадант оружаних снага, који се види на снимци уз децу у униформама”, пише Ле Фигаро. Подсетимо да се деца на тај дан облаче у историјске униформе Црвене армије из ’40-их година прошлог века.

 

Извор: Logicno