Регион Србија

ХРВАТСКИ МЕДИЈИ ОБЈАВИЛИ: Вучић хтео да заоштри односе са Хрватском, ЕВО КО МУ ЈЕ НАРЕДИО ДА СПУСТИ ЛОПТУ!

Загреб — Датум посете председника Србије Александра Вучића Хрватској још није утврђен, а све су мање шансе да то буде почетком наредне године, пише „Јутарњи лист“.

Према сазнањима тог листа, који се позива на изворе из кабинета предсеwднице Хрватске, две канцеларије стално контактирају и договарају детаље око посете. Исти извор наводи да је најреалније рећи да ће до посете Вучића Загребу доћи „током следеће године“.

До најновијег затезања односа између две суседне земље дошло је након Вучићеве изјаве током гостовања на ТВ Пинк, а у којој је рекао да је у Хрватској нестало више Срба него Хрвата, да је то истина и да је Хрватска о томе обмањивала свет.

„Нестали су Срби Крајишници и они су их третирали као Хрвате. Први пут су грађани Хрватске тада чули истину“, казао је Вучић уз коментар да су га тада сви називали четником. „Извињавам се што сам вам рекао истину“, додао је председник Србије.

Сад је очигледно да се реторика између Загреба и београда поново заоштрила, иако је била намера да се управо око божићних и новогодишњих празника она „релаксира“, што је требало да направи увертиру за посету Вучића Загребу, истиче „Јутарњи“.

Како тај лист сазнаје, у цео случај укључиле су се и америчке и руске дипломате, које су наводно Вучићу сугерисале да „“спусти лопту на земљу како би се избегле нове напетости“.

„Канцеларија председнице Републике остаје при ставу да у овом празничном раздобљу, када би сви требало да будемо посвећени својим породицама и најмилијима, не коментарише политичке теме. За то ће бити времена почетком идуће године, када прођу и празници православних верника. Ако, пак, политичари ипак желе да шаљу поруке у време празника, оне би требало да буду неконфликтне и да допридоносе међусобном разумевању и решавању отворених питања“, поручено је с Пантовчака.

„Јутарњи“ још наводи да хрватска председница сматра да је дијалог између Хрватске и Србије потребан као предуслов за решавање отворених питања. Грабар-Китаровић тврди да од почетка мандата спроводи исту политику према свим суседима, па тако и према Србији и да поједина отворена питања не требају да кваре укупне односе.

Она је најавила и да очекује да ће Александар Вучић доћи у Загреб следеће године, али није говорила хоће ли то бити у првом делу године, како се до сада поручивало с Пантовчака.

Ни Вучић такође није прецизирао када би могао да дође у Загреб и каже „можда хоће, можда неће, ја сам увек спреман“, наводи лист.

„У сваком случају је изненађење да је баш сада тако иступио, што показује да се још нису стекли услови за посету. Уосталом, ускоро ће у Београду бити и избори који су врло важни за Вучићеву странку, па ће очигледно бити потребно да се причека на његов долазак“, каже нза „Јутарњи“ истакнути хрватски дипломата.

Извор: Jutarnji list
Loading...
loading...
Loading...