loading...
Издвајамо Спорт

ЧОВЕК КОМЕ ЈЕ ДИВАЦ ОТЕО ЗАСТАВУ ОТКРИО: Владе није газио шаховницу током чувеног славља у Аргентини! (ВИДЕО)

Човек коме је српски центар пре 27 година забранио да демонстрира национализам, јавио се из Аргентине

Светско првенство у кошарци 1990. године у Аргентини када је чувена генерација Југославије, за многе тада и за сва времена позната као бели “тим снова”, прегазио Совјетски савез у финалу, остало је упамћено и по сада већ чувеном инциденту који се догодио за време славља на терену.

Српски центар Владе Дивац је отео из руку “шаховницу” хрватском навијачу који је утрчао у масу и тим гестом јасно му ставио до знања да у моменту када играчи славе, излив национализма је недопсутив. О том догађају испричане су многе приче, Хрвати су Дивцу забранили улазак у земљу одмах по проглашењу независности, наводно је са покојним Држаеном баш због тога прекинуо комуникацију…

Колале су и приче да је Дивац згазио, пљунуо и поцепао хрватску заставу, међутим ништа од тога није тачно!

Чувену сцену евоцирао је управо човек који је унео заставу – Томас Шакић!

Шакић, сада 68-годишњак, за себе каже да је Аргентинац, син Хрвата који је те давне 1990. године био присутан на утакмици у Буенос Ајресу, први пут је причао о томе шта се заправо догодило.

Ово је његова прича до које је дошао аергентински портал Пагина12.

– Ја нисам Хрват, него Аргентинац, син Хрвата. Рођен сам у Росарију, а на Светском фудбалском првенству следеће године ћу навијати за Аргентину против Хрватске. Али да, ја сам човек који је ушао у дворану Луна Парк с хрватском заставом, она је породична ствар. Али да будем искрен, Дивац ми је узео заставу и после ју је вратио, али никад није пљунуо на њу, нити је газио по њој. Отимање заставе је било увредљиво, показао је мањак поштовања, али није пљунуо на њу – решио је деценијску мистерију Шакић.

https://youtu.be/pJMf_rFs3d0

– Ушао сам на терен кад је утакмица завршила. Био сам спреман, знао сам да телевизијски пренос још није завршио. Показао сам заставу с хрватском шаховницом уместо с комунистичком звездом, а онда су дошли неки људи из амбасаде Југославије, држали су руке у џеповима. Мислио сам да имају нешто унутра. Био сам са својим дететом, било ми је тешко, увек ћу то памтити – додао је Шакић, преноси портал Нет.хр.

Занимљива је исповест овог сада већ времешног човека који је на утакмици навијао искључиво за Хрвате!

– Нисам навијао за Југославију против СССР-а иако нисам желео ни да изгуби. Навијао сам за Хрвате из екипе – Кукоча, Петровића, Чутуру. Мислио сам да је и Дивац Хрват. Тек у тренутку кад ми је узео заставу схватио сам да је Србин. Отео ми је заставу и побегао. Било ми је тешко кретати се јер сам имао фотографску торбу. Фотографије то не показују, али у једном тренутку смо били на десет центиметара, лицем у лице, борили се за заставу. Ја сам имао 180 центиметара, а он 212. Играчи су имали наредбу да на реагују јер су знали шта би се могло догодити. И ја сам се повукао јер нисам желео да наштетим Аргентини.

Био је то догађај који је дефинитивно прославио Шакића.

– Након тога су ме дана почели звати људи из Аустралије, Европе, целог света. Био сам у контакту с хрватском заједницом, људи су били срећни јер је свет видео заставу која је била забрањена од 1945. године – закључио је Шакић.

 

 

Извор: Телеграф.рс

loading...