Издвајамо Регион

АБДУЛАХ АХМИЋ: „Праљак је кукавица, лако је бити херој са пушком, злочинца је стигла Божја казна“

Тешко ми је да коментаришем овај кукавички чин. Међутим, злочинца који је починио злочин очито је стигла Божја казна, рекао је Абдулах Ахмић.

Ахмић је један од преживелих жртава злочина који се догодио 16. априла 1993. године када су припадници ХВО-а убили 116 цивила бошњачке националности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новинари Дневног Аваза заједно су са њим путем телевизије пратили изрицање пресуде за хашку шесторку.

Међу убијенима су Абдулахови родитељи, брат и три сестре, а он је пуким чудом преживео стрељање, наводи „Аваз“.

Ахмић каже да му је било тешко да гледа тренутак када је Слободан Праљак попио отров и одбио одговорност за злочин у Ахмићима.

Фото: Јутјуб

Ениса Ахмић, очевидац злочина у месту Ахмићи где је изгубила 40 чланова породице, тврди да су за шесторку очекивали и тежу казну у Хагу.

„Зашто ти такозвани хероји не могу да прихвате одговорност, да погледају истини у очи? Лако је бити херој и држати пушку у руци, није то херој; хероји су они који су стајали испред пушке. Ако су знали наређивати, требало би да буду спремни и да прихвате одговорност“, казала је Ахмић за Н1 телевизију.

Најмлађа жртва злочина у Ахмићима је била беба од три месеца и два дана.

Самир Ножић, део тима мостарског Центра за мир и мултиетничку сарадњу, који ради на прикупљању, архивирању и документовању злочина Херцег-Босне, у разговору за ТВ1 осврнуо се на пресуде шесторци.

„Ја сада имам 46 година. Исто толико је имала и моја мајка 13. септембра 1993. године када је убијена док је пекла хлеб. Због моје мајке, због свих мајки и због све деце, свих који су недужни страдали у удруженом злочиначком подухвату, врло је важно да је јасно дефинисано и да је дошла правда. Дуго смо је чекали, али је она дошла“, поручио је Ножић за ТВ1 из БиХ.

Емир Хајдаровић један је од логораша који је преживео тортуре ХВО-а. У логор је отишао кад је имао 21 годину, а како каже, изречене пресуде су му сатисфакција само једним делом, јер оно што је доживео ништа не може надокнадити.

Подсетимо, суђење шесторици Хрвата у „случају Прлић“ прекинуто је у среду након што је један од оптужених Слободан Праљак попио отров након што му је изречена пресуда.

Праљку, који је био начелник Главног штаба Хрватског већа одбране (ХВО), изречена је казна од 20 година затвора, након чега је он устао, рекао да одбацује пресуду и наводно „попио нешто из мале чашице“.

„Слободан Праљак није ратни злочинац, с презиром одбијам вашу пресуду“, казао је Праљак.

Његова бранитељка је рекла да је „попио отров“, а неколико тренутака касније су спуштени застори и прекинут директан пренос из суднице.

Трибунал у Хагу претходно је потврдио постојање удруженог хрватског злочиначког подухвата с циљем етничког чишћења делова БиХ.

 

 

Извор: Index.hr