Србија

Албанци у паници: Приштини не цветају руже, и МУСЛИМАНИ им окрећу леђа

Фото: Јутјуб

– У муслиманским земљама све се боље разуме да у вези са статусом Косова нема никакве основе за испољавање исламске солидарности – наводи амбасадор Србије при УНЕСКУ Дарко Танасковић

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амбасадор Србије при УНЕСКУ Дарко Танасковић изјавио је да се може запазити да код појединих држава опада ентузијазам за активно промовисање међународне афирмације Косова, пишу Новости.

– У муслиманским земљама све се боље разуме да у вези са статусом Косова нема никакве основе за испољавање исламске солидарности, јер није реч о територији на којој су ислам и муслимани на било који начин угрожени, већ су сасвим супротно, у великој већини муслимански Албанци нарушили државни суверенитет и територијални интегритет Србије – каже Танасковић.

Према његовим речима, одустајање Приштине од покушаја подношења захтева за пријем у УНЕСКО ове године резултат је стицаја више околности на глобалном, регионалном и унутрашњем косовском плану, а наравно и учинак упорног, аргументованог и убедљивог дипломатског деловања Србије на свим нивоима.

ДИПЛОМАТСКИ УСПЕХ

Такође повлачење неких признања и изостанак пријема у одређене институције, Танасковић оцењује као дипломатски успех, али додаје да нову „добијену рунду у надгорњавању с Приштином и њеним покровитељима у међународној заједници не би требало непримерено тријумалистички величати као победу“.

Случај Мадагаскара је, истиче, упозорење да морамо бити несмањено будни.

На питање да ли види Косово у будућности као чланицу неке међународне организације као што су УНЕСКО, УН или Савет Европе, он каже да по том питању Приштини „не цветају руже“.

КОЛО НА ЛИСТИ НЕМАТЕРИЈАЛНЕ БАШТИНЕ

– Ако не буде некаквих великих преокрета мислим да бар краткорочно, па и средњерочно, покушајима Косова да се домогне чланства у значајнијим међународним организацијама потогово онима из система УН, што је један од приоритета Приштине и њених покровитеља, не цветају руже – рекао је Танасковић.

Амбасадор Србије најављује и да би наше коло требало да буде уписано на листу светске нематеријалне баштине до краја године.

– Биће то значајно, оправдано и сасвим заслужено постигнуће. У Србији је, на овај или онај начин, са одржавањем и унапређивањем традиције народне игре, повезано око пола милиона људи, а „моравац“ је, као тип кола, одавно искорачио преко националних културних медија – рекао је Танасковић.

 

Извор: Telegraf.rs/Novsti.rs