Србија

АМЕРИКАНЦИ ОТВОРЕНО УЦЕЊУЈУ! СЕРВЕР: Ако Србија хоће у ЕУ, Косово мора у УН!

Услов за улазак у Европску унију јесте и да Београд и Приштина размене амбасадоре, објавио утицајни лобиста који и те како има утицаја на политику САД

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико Србија жели да постане пуноправна чланица Европске уније, лажна држава Косово мора да уђе у Уједињене нације!

Ову отворену уцену нашој држави протеклог викенда упутио је Данијел Сервер, утицајни амерички лобиста који годинама у Вашингтону заступа албанске интересе и има пуно утицаја на званичну политику САД. Сервер је рекао и да је услов за улазак Србије у ЕУ и то да Београд и Приштина размене амбасадоре, дакле да де факто признамо лажну државу Косово!?! Оваква порука, кажу саговорници Информера, открива шта то конкретно Запад подразумева под „пуном нормализацијом односа Београда и Приштине“, што је формулација која се често чује у званичним преговорима са ЕУ.

Санкције Русији

Данијел Сервер је истакао и да је усклађивање спољне политике Србије са политиком ЕУ „процес квалификација за приступање“, чиме је директно позвао Србију да уведе санкције Русији.

– Гласови за улазак једноставно неће бити ту кад дође време ако Србија не испуни све критеријуме за чланство. То се односи не само на усклађивање политике према Русији са санкцијама ЕУ већ и на прихватање суверенитета и територијалног интегритета Косова и нормализацију односа између двеју држава. Шта нормализација подразумева? Постоје два кључна корака: пријем Косова у УН и размену дипломата на нивоу амбасадора – рекао је Сервер за „Глас Америке“. Према његовим речима, Србија би то требало да уради што пре:
– Садашњи приступ политике Београда јесте да се све те тешке одлуке одложе све до непосредног уласка у ЕУ. То је озбиљна грешка. Ако стигне до завршне фазе без нормализације односа са Косовом, Србија неће добити ништа заузврат, неће ући у ЕУ. За Србију би било паметније да се што пре одлучи за „столицу ЕУ“. А Москва у разговорима између Приштине и Београда неће помоћи…

У Канцеларији за Косово и Метохију, реагујући на ту Серверову отворену уцену, поручују да Србија никада и нипошто неће одустати од својих интереса у јужној покрајини.
– Србија има право да брани своје националне интересе на Косову. Бројни спонзори насилне сецесије Косова све су више нервозни због чињенице да се њихов политички пројекат из дана у дан све више урушава – саопштили су из Канцеларије за Косово.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић оцењује да су Серверове речи потпуно јасна порука која је упућена Србији.
– У наредном периоду чека нас још већи притисак за признавање независности Косова. Запад жели да нас натера да се конкретно определимо између ЕУ и Русије и ово је само почетак. Њихов интерес јесте да нас потпуно одвоје од Москве и то је константа америчке политике која се неће мењати – изричит је Миливојевић.

Тешко и нереално

Душан Јањић, директор Форума за етничке односе, истиче да нормализација односа која је прихваћена у Бриселу подразумева да се не разговара о статусу Косова.

– Бриселски договор не захтева признање Косова. Серверова жеља и предлог јесте да официри за везу постану амбасадори, али амбасадори долазе после признања неке државе, па мислим да је то на јако дугом штапу… Кад је реч о УН, Сервер је идеју извукао из концепта две Немачке, који значи да Косово и Србија буду у исто време у УН. То, међутим, ако се и деси, не значи да Србија мора да призна независност Косова. А и питање да ли Косово има подршку за УН, јер Кина и Русија ће то јако тешко дозволити – закључује Јањић.

 

Извор: Informer.rs