Издвајамо Свет

Америчка група RAND публиковала најновији извештај о ЗАСТРАШУЈУЋОЈ снази руске армије

Амерички медији анализирали су нове методе у извођењу борбених дејстава, која би Русија употребила у случају рата. Аналитичари из САД су уверени да руска армија неће покушати „да задави“ противника на бојном пољу својом бројном надмоћности. Акценат ће да буде на образовању специјализованих тактичких борбених састава са масовном применом високе војне технологије. Она ће се у великој мери приближити западним стандардима у извођењу борбених дејстава-закључак је ове студије

Амерички медијски портал The National Interest публиковао је део извештаја, који су сачинили специјалисти америчког стратешког центра RAND, а пренела медијска кућа РГ. Експерти су приметили, да се за разлику од совјетског времена, руска армија значајно изменила у складу са новом реалношћу. Руској армији више није централна тачка припрема својих снага за рат великих размера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„У суштини, руске оружане снаге ће се у основном погледу оријентисати на одбрану државне територије, посебно најважнијих насељених пунктова и индустријских објеката.Нема никаквих знакова да се ова армија припрема за рат широкох размера“ наводи се у извештају који су сачинили експерти групе RAND.

Такође, у публикацији су идентификоване основне карактеристике нове руске војне доктрине. У основи, она се у највећој мери ослања на употребу слојевитих система ПВО у заштити кључних насељених места и индустријских објеката. Поред овога, руска армија у свом саставу поседује широк спектар модерног ударног ракетног наоружања оперативно-тактичке намене, која се могу применити како у офанзивним тако и дефанзивним дејствима (узвратни удари).

„Русија изграђује способност напада на циљеве који могу озбиљније да угрозе централни део Русије, где се налази највећа густина становништва али и концентрација најважнији војно-индустријских објеката. То се пре свега односи на развој средстава за неутралисање противничких носача авиона, ракетних крстарица, ракетних војних база, командно-штабних центара, аеродрома. У том смислу Русија је развила низ система различитог базирања (ваздушног, копненог и поморског) за неутрализацију ове претње. Поред тога, према мишљењу стручњака ове групе, руски стратези верују да ће се фундаментална основа модерног рата базирати на широкој употреби ваздушно-космичких борбених средстава. Аналитика такође детектује и способност руска армије да у случају рата, широко примени асиметричне методе у извођењу борбених дејстава.

Фото: Јутјуб

Експерти ове групе сматрају, да је тактичка и стратешка нуклеарна компонента озбиљно „осигурање“ за ефикасно деловање у критичним ситуацијама. „Русија је сигурно усвојила могућност да одговори и нуклеарним средствима на не-нуклеарне нападе,  а који би представљали озбиљну претњу њеном територијалном интегритету и суверенитету“ – закључује се у студији.

Фото: Јутјуб

The National Interest преноси да су недавне реформе омогућиле значајно повећање борбене готовости руске армије у целини. Амерички аналитичари такође закључују да ће се у извођењу борбених дејстава руска армија једнако ослонити на конвенционалне и неконвенционалне метода ратовања.

По њиховом мишљењу, на оперативно-тактичком нивоу руска армија ће се највероватније фокусирати на уништење командо-штабних центара непријатељаи на деструкцију комплетне инфраструктуре управљања непријатељским јединицама, како на фронту, тако и по његовој дубини. Приликом извођења ових операција веома је извесна масивна употреба средства за кибер-електронски рат.За уништење непријатељских циљева од оперативног и стратешког значаја готово је сигурна употреба високо-прецизног оружја велике разорне моћи.Приликом извођења борбених операција, руска армија ће се ослонити на широку употребу високо-мобилне борбене технике које одликује велика покретљивост и ватрена моћ.

 

 

Извор: rs.rbth.com