Издвајамо Свет

Амерички аналитичари признали надмоћ руске војске у ове три сфере…

Фото: Јутјуб

Постоје најмање три кључне сфере у којима Русија има војну надмоћ над САД, сматра старија научна сарадница Центра за стратешка и међународна истраживања (The Center for Strategic and International Studies, CSIS) Лиза Сојер Семп.

Прва сфера је могућност ограничавања и спречавања приступа одређеној територији (концепт anti-access and area denial, A2/AD), друга сфера су комбинована војна дејства у којима истовремено учествују различити родови војске, а трећа је сајбер и радио-електронско ратовање, наводи Лиза Сојер Семп.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У свом тексту аутори се највише баве управо првом сфером у контексту могућег сукоба Русије и САД у Европи. A2/AD је концепт држања противника на одстојању помоћу система наоружања, стварајући услове у којима би покушај инвазије у неку зону неминовно довео до значајних губитака. У савременим условима ради се пре свега о системима ПВО, крстарећим ракетама и другим средствима за уништавање на даљину.

Филип Бридлав, бивши командант америчке војске у Европи, још летос је изјавио да се америчка војска сувише ослања на своје ваздухопловне снаге, које вероватно неће бити довољне за решавање проблема A2/AD. Зато је он позвао на јачање копнене формације снага у Европи. Занимљиво је да је и само постојање руских зона A2/AD амерички генерал оценио као „увредљиво”.

Евелин Фаркаш, која је донедавно била помоћник америчког министра одбране за питања Русије, Украјине и Евроазије, сматра да, иако руски одбрамбени буџет значајно заостаје за америчким, постојећа средства Русија користи веома ефикасно. „Они проширују своје могућности у одређеним кључним областима, као што су крстареће ракете, системи ПВО и тако даље. То за нас представља проблем”, истакла је она.

 

 

Извор: rs.rbth.com