Русија Свет

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ ЕКСПЕРТИ ПРЕДЛАЖУ: „Морамо у неочекивани војни савез ако желимо против Русије“

НАТО алијанса мора да еволуира и да се прилагоди условима које намеће ратовање будућности, да тражи савезништво са силама попут Кине, уколико жели да одговори на претње и јачање Русије, сматрају војни и дипломатски експерти.

У детаљном извештају објављеном у понедељак, експерти из тинк-тенка „Глобсек“ са седиштем у Братислави, изнели су десетак предлога за унапређење НАТО алијансе, за које се надају да ће бити узети у обзир приликом састанка политичких лидера земаља чланица алијансе, заказаном за следећу годину, јавља „Политико“.

Панелом је председавао пензионисани генерал америчких маринаца Џон Р. Ален, који је служио као командант НАТО јединица у Авганистану. Ален је овог месеца постао председник вашингтонског „Брукингс института“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Већи део извештаја базира се на акције Русије, односно на „анексију Крима и војну подршку сепаратистима који су окупирали исток Украјине“, али најзанимљивији делови тичу се потенцијалне сарадње НАТО са Кином, Индијом и осталим растућим силама света.

Генерал Ален је у интервјуу за „Политико“ рекао да би „све стране профитирале од савеза НАТО и Кине“.

„Алијанса мора да узме у обзир растући кинески утицаја“, рекао је.

Он је посебно нагласио да је технологија била одлучујући фактор у ратовима који су се одиграли у последњих 200 година, и упозорио НАТО да „не сме себи да дозволи да заостане у иновативним решењима попут вештачке интелигенције, који умногоме креирају данашње ратовање“.

Извештај „Глобсек“ тинк-тенка представља резултат истраживања које је трајало годину дана, а тицало се будућности НАТО алијансе и њеног опстанка. Панелу су присуствовали бивши заменик генералног секретара НАТО и некадашњи амбасадор САД у Москви Александер Вершбоу, бивши министар одбране Италије Ђанпаоло ди Паола, као и некадашњи амбасадор НАТО у Словачкој Томаш Валачек, који је сада директор „Карнеги“ института у Европи.

Амерички генерал је додао да је циљ овог састанка да се направи стратегија која ће „гледати деценијама унапред“.

„Овде се говори о циљевима за неколико генерација“, рекао је Ален.

Извештај „Глобтека“ предат је генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу, а експерти-потписници истраживања упозорили су на „озбиљне последице у случају пасивности НАТО“.

„НАТО алијанса ризикује да заостане у данашњем свету убрзаних политичких промена и технолошког развоја, који би могли да из корена промене карактер модерног ратовања, структуру међународних односа и саму улогу Алијансе“, износе аутори извештаја.

Извор: Politiko, Kurir