Издвајамо Свет

АМЕРИ СЕ ТРЕСУ ОД СТРАХА! КИМ ОБЈАВИО ВИДЕО-СИМУЛАЦИЈУ УДАРА: Свет је на ивици нуклеарног рата! (ВИДЕО)

Севернокорејски председник Ким Џонг-ун после испаљивања последње балистичке ракете, која наводно може да погоди било који део Америке, изјавио је да је његова земља постала нуклеарна сила у пуном смислу, и тако поново забио прст у око Доналду Трампу и САД.

Саветник америчког председника за националну безбедност Х. Р. Мекмастер изјавио је да је Северна Кореја највећа непосредна опасност за Сједињене Америчке Државе“, у додао да шансе за нуклеарни рат са том земљом расту из дана у дан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поставља се питање да ли може САД преветивним нападом да спречи Северну Кореју да лансира ракете? Ово је тешко изводљиво, јер је Северна Кореја планинска земља и своје нуклеарне објекте је сакрила широм територије. Овај потез био би веома ризичан, јер би неуспех значио излагање народа Јужне Кореје и Јапана опасности од ракетних и нуклеарних напада.

„Било какав напад САД, па чак и ограничени, за Северну Кореју би значио само једно, увод у већи напад. Ким се у том случају не би либио да употреби нуклеарно оружје“, истиче аналитичар Џефри Левис.Он додаје да би Америка некако морала да сигнализира Сјеверној Кореји и Кини, која им је главни савезник да је напад ограничен и да не намеравају да употребе нуклеарно оружје.

Питање је да ли би промена режима Северне Кореје смањила опасност. Јер ако би Ким Џонг-ун био макнут са власти, то не значи да би се осећања према Америци променила. Ким има читаву политичку елиту иза себе, и морали би у том случају да уклоне доста њих. Промена режима не би одговрала ни Кини, јер би у том случају нагрнуле избеглице у њихову земљу.

Да би се уништила сва артиљерија Северне Кореје и њене ракете и нуклеарни програм, неопходна је инвазија на свим нивоима. Међутим, било какав знак непосредног напада – попут гомилања америчке војне силе, мобилизација јужнокорејских и јапанских војника или евакуација америчких грађана у регији, могла би да изазове Северну Кореју да изведе превентивни напад. Кина и Русија би вероватно биле увучене у тај сукоб.

„Реално, рат је нешто што треба избећи, јер анализе показују да је овакав облик сукоба лудост“, истиче аналитичар Џон Делори.

Севернокорејска војска би вероватно прво напала Сеул, јер је најлакше да се активира гранична артиљерија. Гађали би јужнокорејске, америчке и јапанске базе. Нико не зна да ли Северна Кореја може нуклеарном ракетом да погоди неки амерички град, као ни да ли би Американци успели да се одбране.

Како је Јужна Кореја друга економија света, пад њихове економије одразио би се на цео свет. Али би се повећала вредност злата и швајцарског франка.
 

Курир.рс / express.hr