Издвајамо Србија

АНА БРНАБИЋ ПРОЗВАЛА ПРОСВЕТНЕ РАДНИКЕ ДА САМО 3 САТА ПРОВОДЕ У УЧИОНИЦАМА: Просветари јој сурово одговорили

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Наставници имају недељу од 40 радних часова, критике председнице Владе су неутемељене, тврде просветни радници

Просветне раднике у Србији наљутила је и увредила опаска премијерке Ане Брнабић да има наставника који проводе у учионици само три сата, па родитељи деци морају да плаћају приватне часове.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Више се неће причати о повећању плате од 10 одсто за све, и за оне који проводе 12 сати на послу и за оне који раде само три сата – поручила је Брнабићева, која се и раније замерила просветним радницима, коментаришући да имају месец дана зимског и два и по месеца летњег распуста, па не треба да траже веће зараде.

Бесни и разочарани

Огорчени просветари кажу да су речи Ане Брнабић неутемељене и да просветни радници, као и сви други, имају недељу од 40 радних часова.

– Она не познаје образовање кад не зна да професори имају 40-часовну радну недељу. Ја и не знам где је она завршила школу! Наставници морају да припреме час, да изврше допунску и додатну наставу, да спроведу слободне активности, да обаве административне захтеве. Много тога раде и код куће, јер у школама најчешће има само по два, три компјутера. То што је рекла није фер. Без образовања нема државе, ко не цени образовање, не цени ни државу – каже Слободан Брајковић, председник Синдиката просветних радника Србије, и додаје да је по свему судећи свако пречи од просветних радника.

Без привилегија

Нетачне су и тврдње да просветни радници имају три месеца годишњег одмора, тврди Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

– С обзиром на то да је наша председница Владе високообразована особа, требало би да зна да је по закону број слободних дана годишњег одмора просветним радницима исти као и свим другим. Жао ми је што Ана Брнабић наставља лошу политику свађања просветних радника са јавношћу и прикупљање јефтиних политичких поена – каже Јанковићева.

Јасна Јанковић, УСПРС

НЕК ПРЕМИЈЕРКА ПРИЧА СА ШАРЧЕВИЋЕМ!

Број радних часова током једне недеље треба да прати и контролише директор школе, појашњава Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС).

– О томе колико часова ће наставници и професори радити води рачуна директор школе, а према новом закону, њих именује и разрешава министар просвете. Зато бих Ани Брнабић препоручила да о томе комуницира с министром Шарчевићем, који треба да разреши оне директоре школа који не раде добро свој посао – закључује Јанковићева.

 

 

Извор: Курир / Силвија Сламниг