Издвајамо Регион

БАКИР ОПЕТ ПРОВОЦИРА СРБИЈУ: Ратовање на Балкану је завршено, осим ако Срби не одлуче другачије!

САРАЈЕВО – Бошњачки члан Председништва БиХ и лидер Странке демократске акције Бакир Изетбеговић изјавио је да је ратовање на Балкану завршен процес, осим ако другачије не одлуче лидери из Србије.

„Мислим да је ратовање на Балкану завршено, осим ако србијански лидери другачије не одлуче, јер никад није било до нас“, казао је Изетбеговић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да је у контакту с хрватском председницом Колиндом Грабар Китаровић и председником Србије Александром Вучићем.

Лидер СДА и члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио да је чудно што се председник ХЏ БиХ Драган Човић састаје с Додиком и договара „чудне ствари“.

У чудне договоре спада, каже Изетбеговић, а преноси Кликс.ба, између осталог, да ХЏ заступа интерес СНСД-а и Републике Српске у Савету министара БиХ и да заједно бирају „најслабију карику“ међу Бошњацима за колационог партнера након избора.

Изетбеговић је изразио наду да ће представници Хрвата престати да одуговлаче уговор са Исламском заједницом у БиХ, „да негирају злочине и пресуде и одустати од једносмерних предлога изборног закона, апстрактних захтева за федерализацијама у земљи, као и да ће престати да пружају подршку Милораду Додику“.

Према његовим речима, годину је обележило и стално враћање у прошлост, и истакао важност пресуда Ратку Младићу и Прлићу и другима.

„Пресуде се односе на појединце и биле су прилика да се хипотека одговорности скине с врата народа и да се омогући процес помирења, али српски и хрватски политичари нису искористили ову шансу. Окренули су се величању злочинаца и негирању пресуде. Посебан пијетет показан је према Слободану Праљку, који си је на театралан начин одузео живот, од њега стварају жртву и мученика, а он је уствари злочинац, предводник злочинаца“, казао је Изетбеговић.

Он истиче и да су препирке о прошлости, пресудама Хашког трибунала и ревизији пресуде БиХ против Србије у првој половини ове године добиле „непредвиђени интензитет“.

Према његовим речима, конфликту међу странкама и кризи у коалицији на свим нивоима власти допринела је ревизија пресуде против Србије за геноцид, преноси Кликс.ба.

„Нападнуте су државне структуре, српске странке су бојкотовале рад институција, а напади Фахрудина Радончића трају и данас, он је једном ногом у опозицији, једном у коалицији. Изненађујуће је и разочаравајуће у којој мјери су неки били спремини да коче процесе и да стављају личне интересе испред државних“, рекао је Изетбеговић.

 

 

Извор: Kurir.rs