Издвајамо Свет

БИВШИ ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР У ФЕЈСБУКУ: „Осећам кривицу што сам био део тога“ (ВИДЕО)

Бивши извршни директор у Фејбуку проговорио је о утицају Фејсбука на друштво широм света.

Камат Палихапитија ,који се Фејбуку придружио 2007. године, изјавио је да осећа огромну кривицу јер је таквој компанији помогао да расте.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Мислим да смо створили алате који разбијају начин на који друштво функционише“, рекао је Палихапитија, а затим посаветовао људе да одустану од друштвених мрежа.

Његове критике нису биле усмерене само на Фејсбук, већ и на цео онлајн екосистем.

„Због ‘лајка’, али и других алата које смо креирали нема сарадње, грађанског дискурса и све је више дезинформација. То није амерички проблем, то је глобални проблем“.

Као пример лошег утицаја на друштво навео је инцидент у Индији где су лажне поруке о киднаповању, подељене на WхатсАппу, доведе до линчовања седам недужних људи.

„То је оно са чим се суочавамо. Замислите екстреме тога, где лоши актери могу да манишулишу људима да раде шта год пожеле. У питању је јако јако лоша ситуација“.

Он истиче да се труди да Фејсбук користи што мање, као да његовој деци „то ср**е није дозвољено“.

Камат није једини који је решио да проговори о проблемима које најпопуларнија друштвена мрежа изазива у свету. Пре месец дана о злоупотребљавању је говорио и поснивач Фејсбука Шон Паркер.

Паркер истиче да тада није схватао последице онога што је говорио и да није имао свест о ‘непредвидивим последицама’ до којих долази када мрежа нарасте на више од 2 милијарде корисника.

„Дословно мења ваш однос с друштвом, сам однос међу људима. Вероватно на чудан начин утиче на продуктивност. Ко зна шта ради мозговима наше деце“, признао је.

 

 

Извор: Б92