Издвајамо Србија

БРАТСКИ ДОГОВОР ПУТИНА И ВУЧИЋА: Током посете Москви председник Србије уговориће куповину ФЛОТЕ ХЕЛИКОПТЕРА?!

Александар Вучић и Владимир Путин (Фото: Јутјуб)

Куповина још шест транспортних хеликоптера „ми-17“ биће једна од тема разговора председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина средином децембра у Москви.

На тај начин Србија и Русија би могле да наставе успешну сарадњу у сфери наоружања пошто су два хеликоптера „ми-17“ претпрошлог лета већ стигла из Москве у Београд и коштала са извесним олакшицама 25 милиона евра. Како је рекао Вучић, ради се о изванредним хеликоптерима, најтраженијим на свету.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сајт “Рособоро­но­експорта“, руске фирме за извоз наоружања, описује ову летелицу као модернизовану верзију познатог транспортног хеликоптера „ми-8“ који има долет 675 километара или 1.180 километара са додатним резервоарима. Максимална брзина је 250 километара на сат, а крстарећа од 220 до 230 на сат.

– Може да буде наоружан ракетама и топом. Носи ненавођене ракете калибра 80 милиметара у контејнеру са 80 ракета. Може да носи и топ калибра 23 милиметра у контејнеру са 250 метака. Има оклопљену кабину – наводе у овој фирми.

Хеликоптер „ми-17“ има погоне на два мотора снаге по 2.200 коњских снага.

– Има прилагођену командну таблу и осветљење кабине тако да се њиме може пилотирати и уз помоћ наочара за ноћно осматрање, што омогућава летење у потпуном мраку, чак и на малим висинама. Посебно је прилагођен за планинске крајеве са разређеним ваздухом, као и за употребу при екстремно високим температурама. Има савремен систем сателитског навођења – кажу у “Рособороноекспорту” и додају да посаду хеликоптера чине три члана.

Уредник портала “Танго Сиx” Петар Војиновић поздравља набавку нових хеликоптера.

– Очигледно овај тип остаје најбитнији транспортни хеликоптер у војсци и дугорочно. Уз нове „Ербасове“ хеликоптере Х145М и флоту „Газела“, вертикални транспорт војске биће на завидном нивоу – наглашава Војиновић.

Из Москве аранжман за Азотару и МСК

Поред нових шест хеликоптера, из Русије би могао да стигне и подстрек за боље пословање Азотаре и МСК чија је база гас. То ће, како је открио Вучић, бити још једна тема разговора са Путином.

– Покушаћемо да направимо и добре аранжмане, да мало обрадујемо раднике у Азотари и МСК, обично сам строг према њима. Свакако ћу са Путином разговарати о томе – истакао је Вучић.

Како каже, након посете Русији можда ће се нешто конкретније знати и у вези са Турски током, пројектом гасовода којим би руски гас стизао до Балкана.

 

 

Извор: Информер / Блиц.рс