Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА ПЕШАКЕ: Ако направите овај ПРЕКРШАЈ у саобраћају, казне су ОГРОМНЕ!

Предлог закона о изменама и допунама закона о безбедности саобраћаја подразумева и строже санкције. Прелажење мимо пешачког са малишаном кажњаваће се минимално 10.000 динара.

И по новим прописима који су обухваћени Предлогом закона о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима Србије, који треба да се ускоро нађе пред посланицима у Скупштини Србије, пешаци ће за угрожавање безбедности плаћати високу цену, пишу Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прелажење ван пешачког прелаза, а коришћење “зебре” је обавезно ако није удаљена више од 100 метара, коштаће починиоца прекршаја 5.000 динара а ако са собом води дете млађе од 12 година биће му изречена казна од 10.000 до 20.000 динара!

Уколико пешак скриви саобраћајни удес може да буде кажњен новчаним износом од 20.000 до 40.000 динара!

Нажалост, пешак плаћа највећу казну за непоштовање прописа у саобраћају. Пречесто тешким повредама или смрћу – каже Дамир Окановић. – Новчане казне су ту најмањи проблем јер пешаци спадају у најризичнију групу учесника у саобраћају.

Окановић каже и да се залаже за што већу превенцију када су пешаци у питању јер кажњавање даје слабије резултате од очекиваних.

Пешаци ће морати да поведу рачуна и о времену и месту употребе мобилних телефона јер ће их коришћење на пешачком прелазу коштати 3.000 динара, наравно ако не води дете млађе од 12 година, јер онда висина казне расте до предвиђеног износа који ће одредити судија за прекршаје у распону од 10.000 до 20.000 динара.

Занимљиво је да исту казну, од 3.000 динара, пешаци ризикују и ако користе слушалице на оба уха!

Пешак ни на који начин не сме да угрожава безбедност саобраћаја па га тако, на пример, уколико тетура или лежи на путу, полицајац може подврћи тесту на алкохол. Уколико одбије алко-тест пешак ризикује казну од 20.000 до 40.000 динара!

Цео низ прописа се односи и на кретање пешака ван насељеног места и у колони. Заједничко је за све случајеве да пешаци морају да буду, у условима смањене видљивости и ноћу, опремљени светлоодбојним прслуцима, или да имају неко трепћуће светло или батеријску лампу.

Казне иду од 3.000 динара па све до оних “повишених” уколико пешак води дете млађе од 12 година, а које се крећу у 10.000 до 20.000.

И даље је строго забрањено кретање пешака ауто-путем а казне се крећу од 10.000 до 20.000 динара, а уколико је изазвана саобраћајна несрећа – од 20.000 до 40.000 динара.

 

Извор: Новости.рс