Издвајамо Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! КРЕЋЕ ЛОВ НА НЕПРИЈАВЉЕНЕ: Од данас за ове прекршаје КАЗНЕ и ДО 500.000!

Рок за упис у Регистар стамбених заједница истекао је пре три дана. Нови управници зграда као први посао мораће да попишу све станове, локале, гараже, као и све житеље стамбених зграда

По слову закона о становању и одржавању стамбених зграда, управници су дужни да попишу и заједничке делове објекта. Мораће ажурно да воде и евиденцију о власницима станова и њиховим подстанарима, као и о фирмама које изнајмљују стамбени простор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова одредба изазвала је општу панику међу оним станодавцима који не пријављују своје подстанаре и за тај профит не плаћају порез.

Управник комшији више не сме да гледа кроз прсте.

Ако управник не пријави комшију који крши закон и не пријављује подстанаре, прети му казна од 5.000 до 150.000 динара.

Државне институције, као што је Пореска управа, које се грађани највише плаше, моћи ће да траже податке од управника зграде или локалне самоуправе.

Новчаном казном у фиксном износу од 5.000 динара казниће се станар зграде ако не обезбеди приступ самосталном делу објекта особама које у складу са посебним прописима редовно одржавају и контролишу функционалност мреже, односно трансформаторске станице, инсталација. Пет црвених платиће и изабрани управник који не поднесе пријаву за упис стамбене заједнице и управника у року од 15 дана од прве седнице скупштине, односно промену управника и регистрацију.

– Новчаном казном од 50.000 до 500.000 динара казниће се за прекршај непрофитна стамбена организација као правно лице ако до краја фебруара текуће године не достави надлежном органу локалне самоуправе и министарству надлежном за послове становања годишње извештаје о свом раду, као и предузетим мерама за спровођење стамбене подршке из своје надлежности – наводи се у складу са чланом 111 овог Закона, што у преводу значи да сви управници морају да пишу годишње извештаје.

 

 

Извор: Информер.рс / Новости.рс