Србија

ВОЈСКА ИМА ЈЕДАН ЦИЉ – ДА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ: 2009. стратегију одбране су нам правили странци, а сада је стварамо сами!

Предложени буџет за војску од 70 милијарди динара је историјски и највећи буџет од 2000. године. Држава је поносна на своју војску и наравно да ће је наоружавати по јасним плановима, у складу са политиком и потребама земље и народа каже министар одбране Александар Вулин.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Потреба овог народа је да има снажну војску. Нису ово времена када се говорило да немамо ниједног непријатеља и да никада нећемо ратовати. Ми то не можемо да кажемо, јер не знамо то – рекао је Вулин током расправе о буџету у Скупштини Србије.

Војска, истиче министар, служи само за једну ствар: „да се спреми за рат и ни за шта друго и да, ако рата никада неће бити и ако није требало да га буде, ако не треба војска да се наоружава, онда – да се распусти“.

– Онда је превише, не 70 милијарди колико смо добили, него је и седам милиона превише. Шта ће нам? Војска служи само за једну ствар, да се припрема за рат, а на политици је да рат избегне, колико год може – изричит је Вулин.

Посао политичара је, сматра Вулин, да војска буде моћна, јака, задовољна, наоружана, а „наравно да се сви радују набавци МИГ-ова и наравно да је та набавка у складу са планом опремања“.

Обраћајући се народном посланику Зорану Живковићу, Вулин га је питао зашто у његово време нису набављени МИГ-ови „или Фантоми, Ф16, не прави питање“, као и зашто тада ни један тенк није уведен у наоружање, а растерани „сви официри који су вредели и прошли ратишта“.

– Наравно да ћемо се наоружавати по јасним плановима, који су доступни коме треба да буду, у складу са политиком и потребама ове земље и народа. Прича о томе да наводно наша тајна служба нема на свом сајту или у буџету прецизно дефинисане разделе, а да имају неке друге службе, наравно да је ноторна лаж, јер ниједна озбиљна служба не говори о таквим стварима на сајтовима и у јавности – рекао је Вулин.

Министар одбране је навео и да смо „смо сви били сведоци како је војска мирно стајала и гледала како 17. марта 2004. гори Косово и Метохија и спроводи мартовски погром“.

– Војска није реаговала, држава није реаговала. Гледали смо како Косово проглашава независност, није војска реаговала. Зато се прави моћна и јака војска. Да се не деси више никада тако нешто никоме. Ако војска није потребна, онда је укините, али док је не укинете, биће и наоружана, имаће веће плате, радиће и напредоваће – јасан је Вулин.

Стратегије одбране у овој земљи, додаје, доносили су официри страних армија, нису их доносили српски официри, а сада је доносе.

– Ова војска више неће уништити ниједан тенк, неће протерати ниједног официра, неће се никада више стидети својих војника – казао је Вулин.

 

Извор: Tanjug