Издвајамо Православље

ВРЛО БИТНА СТВАР ЗА ДРУГИ ДАН СВЕТОГ НИКОЛЕ: Ево шта данас обавезно морате да урадите ако славите…

Постоји много обичаја везаних за начин спремања славе, али оно што често чујемо је полемика међу људима шта се након славе ради са свећом и славским жито

Фото: Јутјуб

Једна од главних одлика православља је свакако крсна слава, а три основне ствари које припремамо за тај дан су свећа, жито и славски колач.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Постоји много обичаја везаних за начин спремања славе, али оно што често чујемо је полемика међу људима шта се након славе ради са свећом и славским житом.

Једни тврде да се и други дан славе пали свећа, а гости се житом служе све док се не поједе. Други заступају мишљење да се након славе служи само жито, али се не пали свећа, док трећи сматрају да су жито и свећа „резервисани“ искључиво за дан свеца ког обележавамо.

Свећа и њена светлост симболизују светлост Христове науке. Свећа гори целог дана на дан славе, а када желимо да је угасимо то чинимо са славским вином, а претходно се прекрстимо.

– Како су славске свеће углавном доста велике и не догоре на сам дан славе, када се угаси свећа се ставља пред икону или на неко друго место у кући. Обичај је да ту стоји до следеће године, а пали се приликом заједничких породичних молитви. Ако и дан након славе имате госте ваљало би да се помолите Богу и упалите свећу – рекао је за Телеграф.рс отац Драган.

Славско жито се кува и приноси у славу Божију, у част светитеља који се слави, за здравље и напредак дома и његових укућана, али првенствено за покој душа свих предака у том дому.

– Жито се спрема за сваку славу, иако постоји у народу веровање да се за „живе“ свеце не спрема жито. Верници треба да знају да се жито служи за душе упокојених предака. Пшенично зрно у хришћанству је симбол вечног живота, смрти и васкрсења, када се сеје оно умире и клија, али из њега се рађа нови живот који доноси стоструки род. Жито се служи гостима и укућанима док се не поједе, јер је грех да се баци – закључио је свештеник Драган.

 

 

Извор: [email protected]