Србија

ВУЧИЋ О КРИТИКАМА ИЗ ЕУ: Кад бисмо увели санкције Русији и признали Косово, одмах би нас прогласили за шампионе!

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, поводом отварања само два поглавља у преговорима ЕУ са Србијом, да нема никакав проблем с тим колико поглавља Брисел одлучи да отвори, те да је важно да ми обавимо посао који је на нама

– Кад сте “ван клуба“ све је дозвољено.Зато и хоћемо да будемо у “клубу“ – приметио је председник Вучић истичући да Србија добија оно што Брисел мисли да наша земља заслужује.

На коментаре и примедбе земаља чланица на напредак Србије у области владавине права, права националних мањина…и друге, који су се могли чути ових дана, одговорио је, поред осталог, и овако:

– Дакле, уколико би Србија сутра увела санкције Русији, уколико би признала независно Косово, видели бисте да бисмо били шампиони у одбрани права национаних мањина истог дана, правосуђе цвета, ефикасно и независно и све друго – указао је Вучић.

Навео је и да ће сада сви да га демантују, али и поручио да је већ политички ветеран, да не постоји састанак на којем није био, иоле важан политичар у свету са којим није био и којег не познаје.

– Знам како те ствари иду. Они свој посао, ми свој. Наш посао је Србија – да бринемно о својој земљи и ми ћемо да наставимо да бринемо о томе – поручио је Вучић.

Поновио је да никада није молио за поглавља, нити ће.

– Безброј пута сам рекао – хоћете да отворите поглавља – хоћете, нећете да отворите – немојте – додао је Вучић.

– Србија треба да добије оно што заслужује, односно оно што ви мислите да Србија заслужује. И то је такође у реду и немам никакав проблем са тим. Хоћете једно – хвала. Хоћете два – много вам хвала. Нећете ниједно – опет вам хвала. Наше је да радимо да обављамо свој посао, а питајте Мађаре у Србији да ли су задовољнији од Срба у Хрватској или да не говорим од неких других у Словенији, Летонији, Бугарској или.. – навео је председник Србије.

Како је рекао, када сте „ван клуба“ све је дозвољено и због тога и хоћемо да будемо у „клубу“, односно чланица ЕУ.

На питање да ли сматра да су на делу према Србији двоструки аршини, Вучић је приметио да нису увек и у свему:

– Када говоре о правосуђу, сигурно су у праву. Иако има велики број часних судија, ја пре свега мислим да је наше правосуђе неефикасно. Да ли има политичког утицаја? Сигурно да да. Када једна полтиичка странка као што је ДС постави све судије и тужиоце у тобожњој реформи правосуђа, сигурно да тих проблема има – подвукао је Вучић.

– Видели сте, уосталом, Мишковићевог “приватног судију“, који је данас постао званично високи функционер Јеремићеве странке. Очигледан, брутални полтички утицај, и то су људи из Европе сасвим у праву – уверен сам да су на то мислили – приметио је председник Србије.

Кад је реч о коментарима земаља чланица у погледу статуса и права националних мањина у Србији и закона које треба с тим у вези донети, рекао да ће Србија размотрити који ће од модела, који су примењени у земљама чланицама, прихватити.

– Да ли хрватски модел, у којем се врши свакодневна асимилација оно мало преосталих Срба? Или да прихватимо летонски модел, или словеначки или бугарски… не знам на који модел мисле, али, нека нас обавесте који од тих модела треба да прихватимо – рекао је Вучић.

Он је захвалио мађарској Влади и министру спољних послова Мађарске Петеру Сијарту који је говорио похвално о правима навионалних мањина у Србији, а он, каже Вучић, има највише права да о томе да говори, јер је мађарска мањина најбројнија, и који је рекао, на свим састанцима у Бриселу по том питању, да било добро да се многе земље ЕУ угледају на Србију по правима националних мањина.

– Али, ако они мисле да ми грешимо и да би требало више да преуземо од Хрвата, Словенаца, Бугара, Летонаца… ми можемо и то да прихватимо као модел.

Извор: Tanjug