Издвајамо Русија

ГЕНЕРАЛ КАРАКАЈЕВ ОТКРИО: Ево колико руска армија има балистичких ракета…

Стратешке ракетне трупе руске армије имају око 400 интерконтиненталних балистичких ракета, изјавио је командант Стратешких ракетних трупа генерал-пуковник Сергеј Каракајев.

Стратешке ракетне трупе руске армије имају око 400 интерконтиненталних балистичких ракета са бојевим главама различитог типа и класе, а у њиховом арсеналу је концентрисано преко 60% носача нуклеарног оружја и нуклеарних бојевих глава. То је изјавио командант Стратешких ракетних трупа генерал-пуковник Сергеј Каракајев, а наводи портал rg.ru.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Овај број ракета одговара параметрима ограничења стратешког офанзивног наоружања прописаног Споразумом СТАРТ, и довољан је за извршавање разнородних задатака нуклеарног одвраћања“, цитира његове речи лист „Красная звезда“.

Фото: Јутјуб

Генерал Каракајев је истакао да ове трупе уместо ракета копненог базирања „Топољ“ добијају нове ракетне системе „Јарс“. Њима се наоружавају пукови Козељске ракетне дивизије. Унификовани ракетни системи „Јарс“ стижу и у мобилну јединицу стратешких ракетних трупа у Јошкар-Олинској и Иркутској ракетној дивизији. Замена ракета већ је извршена у Тејковској, Нижњетагилској и Новосибирској јединици. Планирано је да све ракетне дивизије добију нови систем до 2026. године.

„’Јарс’ је споља сличан ’Топољу’, али је то принципијелно нови перспективни ракетни систем са интерконтиненталном балистичком ракетом која има моћна средства за савладавање противваздушне одбране и са новом борбеном опремом. Знатно су побољшане карактеристике средстава везе. Захваљујући савременим средствима маскирања и имитације овај систем је неприметнији на терену“, изјавио је генерал-пуковник.

Поред тога, „Јарс“ уместо једног има 3-4 нуклеарна блока, а домет ракете је преко 10.000 километара. Експерти тврде да су у стварању овог система примењена напредна технолошка решења која гарантују велику отпорност ракета.

 

 

Извор: rs.rbth.com