Издвајамо Србија

ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ УМИРЕ ДОК ХАШКЕ СУДИЈЕ ПРАЗНУЈУ: Страшно насиље над бившим командантом војске РС!

Хашки трибунал колективно на одмору све до 12. јануара. Дарко Младић: Лекари завршавају извештај, али ништа не можемо да урадимо док се не уради превод. Неко намерно одуговлачи читав процес!

Судије и чиновници Хашког трибунала налазе се од јуче на колективном празничном одмору, а бивши командант Војске РС, генерал Ратко Младић сваког часа може да умре у својој ћелији!

Ратко Младић (Фото: Јутјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хашке судије враћају се на посао тек 12. јануара – дакле, за тачно 18 дана, а дотле су Младићевој одбрани и породици потпуно везане руке! Српски лекари, који су прошле недеље посетили Младића, ускоро завршавају свој извештај о здравственом стању генерала, али адвокати са тим документом не могу ништа да ураде, нити могу да објаве колико је Младићу здравље угрожено, јер морају да чекају повратак хашких преводилаца са одмора! За то време генерал лако може и да умре у ћелији.

Баш их брига

Наши извори тврде да су хашки челници одлуку о одмору донели упркос томе што су знали да српски тим доктора завршава вештачење Младићевог здравља и да тај документ мора бити преведен и архивиран пре објављивања.

– Нико неће бити на послу пре 12. јануара, а за то време извештај о Младићевом здрављу је мртво слово на папиру. Човек може да умре у ћелији док они празнују – упозорава Информеров извор.

Генералов син Дарко Младић потврђује да су лекари при крају свог посла, али да је проблем превод.
– Посета лекара намерно је заказана непосредно уочи новогодишњих и божићних празника. Штавише, сад не знамо ништа о даљој процедури јер Ратко више није под Хашким трибуналом, који је расформиран, него под Механизмом. Адвокати немају информацију да ли тамо неко уопште дежура. Знамо да нема преводилаца јер су су сви на одмору до 12. јануара. Дакле, чак и кад стигну извештаји лекара, морамо да чекамо превод и архивирање. Мени све то личи на наставак опструкције… – наглашава Дарко Младић.

Према његовим речима, адвокати у старту нису били задовољни организацијом посете генералу:
– После три месеца преговора, Хаг није испоштовао ни основне договоре. Као да доктору Фалкеу није пренето све како треба, јер је ЕКГ рађен без присуства српских лекара, а Ратко је прегледан у соби за посете уместо у амбуланти! И даље немамо никакве одговоре о документацији, а ови технички детаљи заиста упућују на сумњу да је реч о класичном одуговлачењу…
Адвокат Горан Петронијевић сматра да су у питању последње пакости умирућег Трибунала.

– Ако су већ дали дозволу лекарима да посете Младића, морали су да обезбеде и преводиоце како би се комплетирао извештај. Све наводи да су намерно темпирали време посете уочи празника како би могли да растегну поступак… – каже Петронијевић.

Занемаривање

И његов колега Драган Палибрк истиче да га нимало не чуди запостављање Младића.
– Нехумано понашање Хага према Србима имали смо прилике да гледамо и у претходним деценијама. Много њих изгубило је живот за време или после суђења. Нажалост, не верујем да ће се њихов однос променити у Младићевом случају – подвлачи Палибрк.

Тома Фила, адвокат
Хагу је било важно само да изрекне пресуду, а све даље их не интересује. Један Србин мање, кога то уопште занима!

Чињенице

* Генерал ВРС Ратко Младић ухапшен је и изручен Хагу 2011.
* Суђење пред Хашким трибуналом почело је у мају 2012.
* Тужилаштво је извођење доказа завршило у фебруару 2014.
* Одбрана је изводила доказе од маја 2014. до 16. августа 2017.
* Пресуда генералу Младићу изречена је 22. новембра ове године
* Хашке судије су Ратка Младића осудиле на доживотну робију

 

 

Извор: Д. Кљајић – М. Добромировић / Информер.рс