Свет

ДАЧИЋУ СЕ ПРЕДСТАВИЛИ НА ТЕЧНОМ СРПСКОМ: Ово је животна прича албанске браће која данас дрмају Америком

Фото: Јутјуб

Био сам помало изненађен”, кратко је прокоментарисао Ивица Дачић, иначе прилично елоквентан министар спољних послова Србије, прошлонедељну ситуацију у којој се нашао у Вашингтону, пре сусрета с генералом Хербертом Мекмастером, саветником за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неколико тренутака пре почетка састанка, Дачићу је приступио четрдесетогодишњи мушкарац, за којег је било очигледно да је поверљив Мекмастеров сарадник, пружио руку и представио се на квалитетном српском: “Добар дан, ја сам с Косова и зовем се Иљи Бајрактари”.

И док је Дачић код сарадника покушаваода дозна ко је мистериозни Албанац који седи уз Трамповог саветника за националну безбедност, започео је састанак шефова дипломатија земаља Западног Балкана, Албаније, БиХ, Косова, Македоније, Црне Горе и Србије, с Мекмастером, одакле је касније послан службени извештај према којем се “разговарало о томе како САД и земље Западног Балкана могу продубити и проширити координиране напоре у промовисању мира, просперитета и владавине закона свуда у регији, укључујући и супротстављање изазовима као што су корупција или организовани криминал”, пише хрватски Јутарњи лист.

Када се вратио у Београд, Ивица Дачић је новинарима препричао догађај из Вашингтона, уз опаску: “Сада је јасно зашто Америка води такву политику”. Била је то алузија, како се двојица мистериозних мушкараца налазе иза Трампове одлуке да не мења досадашњу америчку политику на Балкану, а камоли повуче признање Косова. Алузија се односила на браћу Иљбера и Иљија Бајрактарија, некадашње косовске избеглице, који су се, као у холивудском филмском сценарију, попели на изузетно високе положаје у безбедносно-обрамбеним структурама Сједињених Америчких Држава.

Њихова прича започела је 1999. када је НАТО бомбардовао Србију. Међу хиљадама избеглица у Македонији налазио се и Иљбер Бајрактари, који је у то време радио као водич за америчку ТВ станицу АБЦ. Неколико месеци после, Бајрактари је добио америчку избегличку визу и стигао у Вашингтон, где је месецима становао код АБЦ-јевих новинара с којима је радио на Косову.

“Нисам желео да будем избеглица јер сам радохоличар и зато ми је одговарала Америка, у којој се ради пуно више него у Европи. Али најпре је требало да завршим факултет, пријавио сам се на Принстон и прошао сам тестирање”, испричао је 2008. у интервјуу за Воице оф Америца, једном од ретких јавних наступа.

Поуздан оперативац

Тако је започела каријера Иљбер Бајрактарија, који је дипломирао на Принстону, запослио се у америчкој администрацији и већ 2008. радио у Ираку с бившим директором ЦИА Дејвидом Патреусом, а сада је виши директор за политику у Савету за националну безбедност САД. У међувремену у САД је стигао старији брат Иљи, који је дипломирао на Харвард Кенеди Школи за управљање, потом ушао у обавештајну заједницу, где је био задужен за политику према Авганистану и Индији, а након тога, постао члан саветничке екипе генерала Мартина Демпсија, заповедника Заједничког стожера Оружаних снага САД. У међувремену, браћа Бајрактари су 2004. постали амерички држављани.

У ствари, још 2016. године браћа Бајрактари су у појединим медијима описивани као изузетно утицајан двојац за време Обамине владавине. Тако је Карл Вуг, који је био виши саветник за питања националне безбедности у Обаминој администрацији изјавио како “никад још није чуо да два брата имају такав утицај иза сцене у Пентагону, попут њих двојице”. Описано је како је Иљи Бајрактари редовно пратио министра обране Ештона Картера приликом путовања у инсотранство и учествовао на службеним састанцима. Јли Бајрактари био је задужен за спољно политичке операције које је водио Пентагон на подручју Ирана и Ирака, а учествовао је и на изради нуклеарног споразума с властима у Техерану. У изјави за Медиум.цом рекао је како је његов “посао да се реализују визије најважнијих Обаминих сарадника”. Мање од четири месеца касније, Доналд Трамп је постао председник САД. Већина демократских кадрова напустила је државну службу и отишла из Вашингтона, и слична судбина чекала је Јлиа и Јлбера Бајрактарија. Али у фебруару је дошло до првог великог скандала у Трамповој администрацији, који је, посредно, помогао браћи.

29 July 1999 – the day America gave me refuge! Always grateful! ??

Posted by Ylber Bajraktari on Friday, July 29, 2016

Доналд Трамп је 20. фебруара именовао генерала Х. Р. Мек Мастера за новог саветника за националну безбедност, што је постало најосетљивије место у администрацији након што је абдицирао генерал Мајкл Флин због илегалних контаката с руским амбасадором. Када је Херберт Мек Мастер постао Трампов саветник, одлучио је да задржи низ Картерових сарадника, и тако је бившим Обаминим сарадницима омогућио останак у администрацији. У новом распореду снага, Иљи је постао један од најповерљивијих Мек Мастерових сарадника, којег остали службеници описују као “чувара улаза” саветника за националну безбедност, што је положај попут шефа кабинета који прегледа све пристигле захтеве и одлучује које ће проследити Мек Мастеру.

Али Мек Мастерова одлука о задржавању Обамине екипе наљутила је радикалне десничаре у Трамповој администрацији. Пре свих Стива Банона, који је као водитељ изборне кампање имао најважнију улогу у Трамповој победи, али је у августу ове године смењен јер се непрестано сукобљавао с већином сарадника америчког председника.

Момци се не зезају

Само што је Банон оснивач и шеф утицајног десничарског портала Бреитбарт, где је, одмах после одласка из Беле куће, прогласио Мек Мастера одговорним за оставку пуковника Дерека Харвија, који је морао да напусти Веће за националну безбедност. Харви је, такође, огорчени противник договора с Ираном, због чега се – како су “добро упућени извори” потврдили за Бреибарт (читај: Банон) – замерио Мек Мастеру и екипи из Пентагона, који не желе нову конфронтацију с иранским режимом. А у Бреитбартовом чланку важну улогу добио је Иљи Бајрактари.

Харви је запретио да ће Банону испричати ко је тражио његову оставку, на шта га је Иљи Бајрактари упозорио да то није паметно, објавио је портал Бреитбарт. После два дана, Дерек Харви је добио отказ, због чега је на Баноновом порталу уследила оптужба против Мек Мастерове екипе: “Ови момци се не зезају већ желе да свет изгледа како то они желе и покушавају да присиле Трампа да им се приклони”.

 

Извор: Kurir.rs/Jutanji list