Србија

ДАЧИЋ ОТКРИО ВЕЛИКУ ТАЈНУ АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТИЈЕ: Током разговора са Мекмастером, пришао ми је Шиптар…

Фото: Јутјуб

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић пренео је недавно да је био не мало „затечен“ на састанку са саветником за националну безбедност САД Х. Р. Мекмастером.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је рекао, тада му је човек који је седео поред америчког званичника пришао, представио се и рекао да је – са Косова.

Медији, међутим, откривају да постоји још један Бајрактари, Иљбер, на не мање важној позицији у вашингтонској администрацији – директора Савета за националну безбедност за политику одбране. Браћа Бајрактари, Албанци, пореклом из Приштине, радили су и у администрацији бившег америчког председника Барака Обаме, а и сада имају значајне улоге у Вашингтону.

Они су својевремено емигрирали у САД као 20-годишњаци и у почетку су им пријатељи и познаници помогли да нађу послове и аплицирају за америчке универзитете, пише портал Медиум.цом. С временом, постали су амерички држављани и добили прилику за озбиљнији ангажман.

Тако Иљи и Иљбер Бајрактари данас свакодневно информишу своје шефове о спољнополитичким питањима и акцијама повезивања одељења Беле куће, обавештајне заједнице и других институција.

„Они су се определили да помогну обликовању улоге Америке у свету кроз одбрамбену и спољну политику, никад нисам чуо за причу о двојици браће који играју тако важну улогу иза сцене у Пентагону“, рекао је 2016. године Карл Вуг, некадашњи саветник министра одбране, задужен за стратешке комуникације, а сада запослен у Националном савету за безбедност.

Иљија Бајрактарија званичници Беле куће описују као „чувара капије“ за саветника за националну безбедност, јер има увид и одобрава све захтеве и податке који Мекмастеру стижу. С друге стране, Иљбер је високопозиционирани директор Савета за националну безбедност за политику одбране. Браћа Бајрактари се помињу и у домаћој јавности.

О њима је писао портал Република.рс, који их ласкаво назива „главним кројачима међународне и безбедносне политике САД“, откад их је на челне позиције при министарству одбране Америке довео саветник за националну безбедност Херберт Рејмонд Мекмастер.

Тај портал наводи да су се браћа „винула у звезде“ у време администрације бившег председника Обаме, а да сада, захваљујући саветнику за националну безбедност, одређују наводно најважнија питања политике Доналда Трампа, укључујући и она везана за Балкан и Србију.

Како се наводи, њихов јак утицај може да се одрази на дешавања у Србији, а свакако се „одразио“ на шефа српске дипломатије, који је имао прилику да се сусретне са њима током посете Вашингтону, односно током сусрета са Мекмастером.

„Уз дужно поштовање, али када сам видео да поред њега седи његов шеф кабинета Бајрактари, који ми је пришао и рекао да је са Косова, све ми је било јасно“, рекао је недавно Дачић.

Приликом недавне посете потпредседника САД Мајка Пенса балканским државама, пратила су га браћа Бајрактари, које је Пенс на посебан начин представљао, посебно косовском председнику Хашиму Тачију, нагласивши да је срећан што има прилику да обавести лидере Косова да у Белој кући седе два човека пореклом с тог подручја.

Портал Медиум.цом пише да је млађи брат Иљбер дипломирао на Универзитету Принстон, радио је у Ираку са бившим директором ЦИА Дејвидом Патреусом, а у Ирану са Белом кућом и Министарством одбране, док је старији Иљи завршио Харвард и бавио се Авганистаном и Индијом. Постали су држављани САД 2004. године, а 2007. већ су постали јавни службеници.

 

Извор: B92.net