Издвајамо Свет

ДА ЛИ ЋЕ ЈЕ ИСКОРИСТИТИ?“Тереза Меј од ЕУ добила прилику да сачува образ“

Немачка штампа, након јучерашњег првог успеха о преговорима о Брегзиту, пише о томе да Европска унија држи британску премијерку Терезу Меј у игри.

Како се наводи, ЕУ је боље да на супротној страни преговарачког стола имати премијерку без моћи него једног Бориса Џонсона (шефа дипломатије) без осећаја одговорности, преноси „Дојче веле“ (ДW).

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачки међународни радио наводи да би коначно би могла да почне друга фаза преговора, она о будућим односима и уговору о слободној трговини, али да посматрачи указују да најтежи део тек долази, мада се ово може назвати добрим почетком.

ДW оцењује да је у вези с ирским питањем, као једним од три кључна у преговорима о Брегзиту, начињен велики искорак пошто је Република Ирска добила је гаранције да неће бити такозване тврде границе између ње и Северне Ирске, која је део Уједињеног Краљевства.

Немачки недељник „Шпигел“ у интернет издању наводи да је модалитет ипак још нејасан и да већина стручњака не види друго решење него да Северна Ирска де факто остане део заједничког тржишта и царинске уније ЕУ, чему се међутим строго противе северноирски унионисти из Демократске унионистичке партије (ДУП) који подржавају Владу премијерке Меј.

„У бившој области грађанског рата на северу ирског острва не би требало да буде тврде границе, то следи из договора. Али где ће онда граница бити?“, сумњичави су у берлинском листу „Тагешспигел“ где је овој теми посвећен коментар.

Дневник наводи да „све указује на то да би Мејова могла да потражи следећи излаз из граничне дилеме: Британија дугорочно заиста напушта царинску унију, али једновремено преузима бројне привредне регулативе које постоје у ЕУ“.

„То не би било по укусу брегзиташа које се противе меком Брегзиту. Тиме би остало неизвесно колико још Тереза Меј као премијерка може да хода по жици“, наводи се у коментару овог листа.

У вези са другим кључним питањем Брегзита, које се односи на права грађана ЕУ у Великој Британији, „Шпигел“ пише да је „по питању грађанских права Лондон добио решење којим може да сачува образ“.

„Грађани 27 земаља ЕУ који су се настанили у Великој Британији пре Брегзита моћи ће да остану, раде и буду рецимо здравствено осигурани. Али, са друге стране Европски суд (правде) неће имати последњу реч у евентуалним правним споровима, као што је раније захтевао Брисел“, наводи се у тексту онлајн издања овог магазина.

У вези са трећим питањем у преговорима о Брегзиту, везаном за новац који Лондон треба да плати на име трошкова напуштања ЕУ, ДW наводи да су се две стране најпре договориле о методологији којом ће они бити израчунати, па ће тако Велика Британија уплаћивати новац до краја седмогодишњег буџетског периода, дакле и за 2019. и за 2020. иако тада неће бити у Унији.

ДW додаје да би, осим тога, Британци морали да учествују у финансирању дугорочних пројеката ЕУ о којима договор падне пре 29. марта 2019. када Британија напушта ЕУ.

„Још је нејасно која ће тачно сума на крају произићи, али изгледа вероватно да ће се радити о завршном рачуну од око 55 милијарди евра“, пише „Шпигел“.

 

 

 

Извор: Тањуг