Регион

ДОДИК ПОВУКАО НАЈОПАСНИЈИ ПОТЕЗ У КАРИЈЕРИ: Запад шокиран!

Председник Републике Српске Милорад Додик повукао је до сада најопаснији потез, који ће САД, НАТО и Федерацију БиХ потпуно извести из такта. Он је одлучио да у обележавању Дана РС 9. јануара одбије било какво учешће Оружаних снага БиХ, и да за тај дан построји специјалну јединицу Републике Српске и то у посебним униформама које ће бити примерене обележавању Дана Републике.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Политиколози сматрају да Додик вуче потезе који иду у правцу стварања услова да једног дана он или нека нова генерација политичара распише референдум о самосталности Републике Српске, јер је очигледно да међународна заједница није спремна да врати барем део отетих надлежности које је добио српски ентитет према Дејтонском мировном споразуму.

– Не желим више да имам полемику о овоме – категоричан је био Додик и навео да је формиран почасни вод од 50 полицајаца који ће бити постројен у част Републике Српске у униформама које ће бити примерене обележавању Дана Републике.

Потез председника Републике Српске Милорада Додика да одбије било какво учешће Оружаних снага БиХ у обележавању Дана Републике Српске 9. јануара, политиколог Александар Павић види као потпуно логичан.

– Са нивоа БиХ се нон-стоп оспорава и Република Српска и поготову Дан Републике Српске и због тога је морао да буде организован референдум. Тако да, с обзиром да Бакир Изетбеговић у последње време поново појачава нападе на Републику Српску, опструише постизање договора и око разграничења са Србијом, потпуно је логично да централна прослава Републике Српске буде ствар Републике Српске – сматра Павић.

Лицемерно је, додаје тај политиколог, на крају да било каква структура из БиХ учествује у прослави.

– Не бих ту учитавао ништа више од тога. Сад, де факто то јесте исказивање неког суверенитета, атрибута државе, а Република Српска има право на то јер је постојала пре него што је успостављена Дејтонска Босна и Херцеговина. Тако да је према мени нужно рашчишћавање ствари. Ово је луцидан потез да не буде никаквих недоумица шта се слави 9. јануар и што се мене тиче, мислим да је то бриљантан потез који не треба ником ни да смета – јасан је Павић.

Одлука председника Републике Српске Милорада Додика је према мишљењу аналитичара из Бањалуке Анђелка Козомаре нова и изненађујућа за све у БиХ и наравно у Републици Српској, али није неочекивана.

Траба подсетити, указује Козомара, како је прошле године за Дан Републике било проблема око постројавања почасног вода српских војника и да је члан председништва из Републике Српске Младен Иванић имао великих проблема и пре тога и после тога, зато што је као председавајући председништва у то време наредио да се почасни вод построји 9. јануара у Бањалуци.

Да би избегли те компликације, резонује Козомара, очигледно је да Додик не жели више да доводи у непријатну ситуацију ни Републику Српску ни Младена Иванића и одлучио је да покаже да Република Српска има нешто што је до сад било непознато јавности.

– За сад је то почасни вод од 50 полицајаца у неким новим униформама које нико до сад није видео. Дакле, Додик на мала врата уводи оружану силу Републике Српске – тврди Козомара.

Наравно, категоричан је он, да ће бити бурне реакције у Сарајеву, не само на ову његову изјаву, него поготову после 9. јануара, кад се види како то све изгледа, чиме су наоружани ти почасни гардисти и како ће изгледати тај дефиле.

С друге стране, Александар Павић сумња да ће хрватски члан председништва БиХ Драган Човић да реагује негативно, прво и због сопствених проблема које има и са Бакиром Изетбеговићем и са Сарајевом али и због стварно доброг односа који је успоставио са Милорадом Додиком.

– А што се тиче Бакира Изетбеговића, баш би било занимљиво да Бакир свм понуди почасни вод војске БиХ на обележавању Дана војске Републике Српске, јер би то практично значило да и Бакир Изетбеговић признаје Дан Републике Српске – категоричан је Павић.

Било би потпуно апсурдно, додаје тај политиколог, кад би се сад из редова Бошњака, СДА и Бакира нешто бунили, јер сумњам да они хоће да учествују у прослави у Бањалуци.

– Они то оспоравају. Тако да свака критика са њихове стране би тек била ново лицемерје. Они могу да буду задовољни што неће никаква централна институција да узме учешћа у обележавању Дана Републике Српске – сугерише Павић.

Председник Српске Милорад Додик, према мишљењу Анђелка Козомаре, вуче потезе који иду у правцу стварања услова да једног дана он или нека нова генерација политичара распише референдум о самосталности Републике Српске, јер је очигледно да међународна заједница није спремна да врати барем део отетих надлежности које је добио српски ентитет према Дејтонском мировном споразуму.

– Дакле, једино решење је да Република Српска покуша самостално да гради своју будућност и Додик показује и овим примером специјалне полицијске гарде да озбиљно размишља о свим елементима које треба да има једна држава – закључује Козомара.

 

Извор: rs.sputniknews.com