Издвајамо Свет

ЕВРОПА У ШОКУ, ШТРАХЕ НАЈАВИО ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Аустрија укида санкције Русији

Аустријска десничарска Слободарска партија (ФПО) ће радити на укидању анти-руских санкција у склопу нове владе, рекао је њен лидер Хајнц-Кристијан Штрахе. Он је додао да би окончање санкција имало користи за целу Европу.

Штрахе је укидање санкција које је ЕУ наметнула против Русије, навео међу циљевима које би његова странка желела да постигне као део новооформљене аустријске владе, додајући да би то одбранило њихову позицију и на нивоу ЕУ. “Да, желели бисмо да се ове санкције укину“, рекао је он, говорећи новинарима на заједничкој конференцији за новинаре са будућим канцеларом, лидером конзервативне аустријске Народне странке (ОВП), Себастијаном Курцом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидер ФПО је такође рекао да би његова странка потенцијално могла деловати као посредник између Европе и Русије, и помоћи овим двема странама да пронађу решење које би служило интересима обома. Он је истакао да би ФПО “тражила решење у интересима Европе“, које би омогућило “да се Европа и Русија поново састану“.

Штрахе је истакао да ће тражити савезнике и међу другим европским политичким снагама како би осигурао већину за подршку укидању санкција. Међутим, он је признао да уколико се таква већина не усагласи, његова партија би пратила “уобичајену европску позицију, која се заснива на принципима демократије“.

Курц је с друге стране рекао, да чак и са ФПО у влади, аустријска политика о анти-руским санкцијама се не би мењала.

ФПО се званично придружила аустријској новој коалиционој влади у петак, након што су постигли споразум са ОВП-ом, након њиховог одличног успеха на недавним парламентарним изборима у октобру. Они су били на трећем месту са 26 одсто гласова, за мање од један посто иза другопласираних Социјалдемократа.

ФПО, која се вратила у владу након више од једне деценије одуства, позната је по свом чврстом анти-имигрантском ставу који јој је и помогао да добије јавну подршку усред масивног прилива избеглица који беже од рата и прогона.

Међутим, ФПО и њен лидер су такође у више наврата изразили своје незадовољство политиком ЕУ, о санкцјама према Русији и позвали на укидање истих. Штрахе је још 2015-те скренуо пажњу на чињеницу да је аустријска економија имала губитак од око 1 милијарде евра, тек нешто више од годину дана од почетка санкција ЕУ.

“Није Русија та која је била агресор током протеклих деценија“, рекао је он тада, а пренео “Дие Прессе”. Није Русија била та која је проширила своју “сферу утицаја“ на границе ЕУ, додао је он, имплицирајући на то да је НАТО био тај који се прикрао ближе руским границама.

Штрахе, као и остали чланови ФПО, је у више наврата посетио Москву у последњих неколико година. У децембру 2016-те ФПО је потписала меморандум о споразуму са владајућом руском партијом, Уједињеном Русијом.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс