Издвајамо Русија

ЕКСПЕРТ: Ево чиме ће све бити опремљене ваздушно-десантне снаге руске армије… (ВИДЕО)

„Летећа пешадија“ ће постати мобилнија и борбено још жилавија, усвојиће нове методе извиђања и темељито се оспособити да ефективно примени средства за противелектронску борбу. Озбиљна трансформација у технолошком смислу, захватиће практично све ваздушно-десантне јединице, као и копнене борбене саставе.

Савремена борбена техника, перспективни падобрански системи, модернизовано стрељачко наоружање и опрема, а такође и новообразоване ваздушно-десантне јединице и њихова формацијска структура.., све ово ће бити имплементирано у овај изузетно важан род војске, и то закључно са наредном 2018.годином. „Летећа пешадија“ ће постати мобилнија и борбено још жилавија, усвојиће нове методе извиђања и темељито се оспособити да ефективно примени средства за противелектронску борбу. Озбиљна трансформација у технолошком смислу, захватиће практично све ваздушно-десантне јединице, као и копнене борбене саставе. Ово је последица значајно увећаних финансијских средстава који су издвојени за унапређење копнене и ваздушно-десантне војске, у новом таласу опремања који се планира у периоду од 2018-2025. године. Какве ће нове „играчке“ добити руске ваздушно-десантне јединице, у блиском временском периоду који се налази испред нас, открива нам новинска кућа РИА Новости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ознака -„Д“

Према информацијама из добро обавештених извора, јединице опште намене (Копнена војска и ВДВ) ће у наредних седам година за преоружање из буџета добити око четири трилиона рубљи, од укупно деветнаест колико је планирано за укупан финансијки пакет од 2018-2025.године. Како је више пута изјавио замених министра одбране Јуриј Борисов, до краја 2020.године, све јединице које се тренутно налазе у саставу руске армије ће изаћи на 70% опремљености најмодернијим борбеним средствима и опремом. Процене су да ће се попуна предвиђеног арсенала „летеће пешадије“  обавити у још краћем року. Наиме, генерал пуковник Андреј Сердјиуков, који обавља функцију команданта ВДВ-а је почетком децембра изјавио да је степен опремљеност снага под његовом командом (мисли се на савремена и модернизована борбена средства и опрему) већ сада на нивоу од 60%.

Тако је у последње две године Ваздушно-десантна војска добила четири батаљонска комплета борбених оклопних возила БМД-4М и оклопних транспортера БТР-МДМ „Ракушка“. То је негде еквивалнета око 120+ јединица ове технике. До 2020. године број ових средстава у јединицама ВДВ-а ће достићи цифру од 300 јединица ове технике. Оклопне јединице, које ће бити образоване у склопу Ваздушно-десантне војске добиће самоходна оклопна средства „Спрут-СД“, која су опремљена тенковским топовима у кал. 125мм. Дакле, „Спрут-СД“ ће по својим ватреним потенцијалима бити у равни са основним борбеним тенком Т-90А „Владимир“. Он ће представљати „летећи“ тенк, тј. руски падобранци ће у свом саставу практично имати и тенкове који се заједно са њима десантирају падобранима, што вишеструко увећава способности ових састава у сваком смислу. До краја 2018.године јединицама ВДВ-а ће се испоручити око 30 „летећих“ тенкова „Спрут-СД“. Паралелно са овим процесом постепено ће се из експлоатације повлачити старија борбена средства типа БМД-1, БТР-Д и лака самоходна артиљеријска средства „Нона“, која су се добро показала за време свог века употребе. У међувремену, брз технолошки напредак је резултовао чињеницом да су ова поуздана средства технички застарела, али и експлоатационо истрошена у претходним турбулентним деценијама. Поред „летећих“ тенкова, падобранци ће добити и модернизована ремонтно-евакуациона средства БРЭМ-Д, која ће имати способност да се такође десантирају падобранима. До краја 2018.године, планирано је да се јединицама ВДВ-а испоручи око 30 ових специјализованих машина. Треба напоменути да ће комплетна техника која буде испоручена јединицама ВДВ-а имати способност да се десантира падобранима. То је онај префикс –Д која означава способност технике да се десантира из авиона (БМД, Спрут-Д, БРЭМ-Д и сл.). Недавно је потврђено да ће оклопне јединице ВДВ-а бити највероватније ојачане основним борбеним тенковима Т-72Б3, формацијског еквивалента шест тенковских чета. Према речима генерала Андреја Сердјукова, на бази ових чета ће у наредној години бити образовани тенковски батаљони који ће ући у формацијски састав 7 и 76. ваздушно-десантне дивизије, као и у састав једне од ваздушно-десантних бригада. Ови тенкови због своје велике тежине неће моћи да буду десантирани падобранима, и највероватније ће се користити приликом извођења падобранског десанта у ближу тактичку дубину противника, када ће се једновременим дејством десантнираних јединица ојачаних оклопним борбеним возилима БМД-4М и тенкова Т-72Б3 са прве линије фронта, извести њихово спајање и образовати „бреша“ која ће зјапити у организацији одбране непријатељског фронта.

Врхунска борбена опрема

Специјално за ову технику је развијен падобрански систем са више купола „Бахча-УПДС“ који има способност да брзо, прецизно и безопасно са велике висине приземљи нпр. БМД-4М са комлетним људством у њему, БТР-МДМ, оклопне аутомобиле „Тигр“ и „Тайфун“. Овај падобрански систем ће се такође наћи у обавезној опреми састава ВДВ-а до краја 2018.године. За потребе падобранаца већ су развијени нови падобрански системи Д-12 „Листик“ и „Арбалет-2“, који су већ увелико почели да се испоручују јединицама ВДВ-а. Са овим последње наведеним, падобранци ће моћи да развију хоризонталну брзину лебдења од неких 60 км/ч, и да доскоче још даље од планиране десантне основице. Овај падобран је посебно употребљив у специјализованим извиђачким јединицама које се налазе у оквиру састава ВДВ-а. Према последњим информацијама руски падобранци су до сада добили око 500 падобрана овог типа. Такође, ваздушно-десантни састави ће до краја 2018.године завршити етапу опремања својих војника савременим борбено-тактичким комплексом униформе „Ратник-2“, који је специјално оптимизован за падобранске јединице.

„High-tech“ падобранци

Поред образовања тенковских састава у оквиру ваздушно-десантних јединица руске армије, планира се и формирање јединица које ће бити специјализоване за извођење високо-технолошких борбених операција. Ове „high-tech“ јединице ће бити засићене ултра-софистицираном борбеном техником за извођење борбених дејстава који су везани за електронску сферу ратовања. Према речима генерала Сердјукова, сваки већи ваздушно-десантни састав ће имати по једну овакву јединицу специјалне намене, која је опремљена средствима за противелектронску борбу, са флотом беспилотних летелица различите намене. Њихово формирање као и техничко опремање је планирано за наредну 2018.годину. Први борбени комплекси савремених средства за противелектронску борбу ПЕб се већ налазе у јединицама ВДВ-а где се проверава њихова поузданост приликом експлоатације. О њима нема много доступних извора. Извесно је да се ради о комплексу са модуларним карактеристикама, и да је његова основна намена откривање извора електро-магнетног зрачења који емитују средства непријатеља. Процене су да ова средства могу доста поуздано да детектују извор радио-електронског зрачења, да одреде његову тачну локацију као и да изведу обимну операцију ометања сваког облика комуникације у редовима непријатеља.

Недавно је командант ваздушно-десантних снага, генерал-мајор Андреј Седјуков, истакао да се у циљу повећања техничких борбених могућности ове војске, појавио комплекс против-електронске борбе „Лорандит-АД“. Он ће бити базиран на аутомобилској платформи малих габарита (вероватно нешто слично багију), повећане проходности, који на један веома ефикасан начин може да онеспоспоби електронска средства непријатеља. Очекује се да ће у оперативни састав јединица ВДВ-а, ово средство почети да улази од 2021.године.

Што се тиче беспилотних дронова, они се већ дуже времена налазе у употреби у оквиру састава ВДВ-а. Међутим, нису апсолутно све падобранске јединице опремљене ових средствима, тј. немају у својој организационој структури специјализоване јединице које су задужене за овакав вид операција. Ипак, број беспилотних летелица које се испоручују падобранским јединицама из године у годину све више расте. Почетком новембра месеца прес-служба Министарства одбране је изјавило да ће до краја 2017.године Вазушно-десантна војска добити око 20 јединица БПЛА „Орлан“, „Елерон“ и „Тахион“. Све ове беспилотне летелице су опремљене најсавременијом електро-оптичком опремом коју чине термовизијске, фото, видео-камере постављене на жиростабилисаним ротационим платформама, као и различитим уређајима за примопредају сигнала. Ове „летеће очи“ ће вишеструко повећати ефективност извиђања, као и увећати способности кориговања артиљеријске ватре.

Поред свих ових планираних средстава, веома је важна и способност високе аутоматизације приликом командовања овим саставима у реалном времену. И на том плану су урађени веома озбиљни пројекти који ће довести до значајног повећања способности у овом витално важном сектору за војску у целини. Генерал Андреј Сердјуков је истакао да ће јединице Ваздушно-десантне војске у 2018.години добити усавршен аутоматизован комплекс командовања војском „Кассиопея-Д“ која ће бити интегрисана на платформу оклопног транспортера БТР-МДМ „Ракушка“.  Посада овог, по својој фунцији јединственог борбеног система везе, ће бити у способности да обезбедити директно командовање и управљање над великим бројем разасутих падобранских јединица на ширем оперативном сектору који је везан за зону ваздушног десантна. Ова техника ће вишеструко повећати способност примопредаје података, како на тактичком, тако и на оперативно-стратегијском плану. За сигуран и стабилан проток података „Кассиопея-Д“ ће користи велики број различитих канала, укључујући видео-записе у реалном времену као и специјални „интернет“ који се развија за потребе војске.

 

 

Извор: rs.rbth.com