Издвајамо Свет

ЕРДОГАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА САД: Готово је, они више не могу…

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је да САД више не могу да буду посредник у напорима да се оконча израелско-палестински сукоб.

Он је упутио такву поруку након одлуке америчког председника Доналда Трампа да призна Јерусалим као престоницу Израела.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Од сада па убудуће, нема говора о томе да пристрасне Сједињене Америчке Државе буду посредник између Израела и Палестине. Тај период је завршен“, рекао је Ердоган на конференцији за медије након састанка Организације за исламску сарадњу (ОИЦ) у Истанбулу, преноси Ројтерс.

Ердоган је истакао да сада треба поразговарати о томе ко ће убудуће бити посредник.

„О томе се мора разговарати и у УН, такође“, закључио је председник Турске.

У нацрту резолуције припремљеном за данашњи самит муслиманских лидера у Истанбулу, наводи се да они одлуку Вашингтона о признавању Јерусалима као престонице Израела сматрају знаком да се САД повлаче из своје улоге покровитеља мира на Блиском истоку.

У нацрту декларације, у који је Ројтерс имао увид, истиче се да је „Источни Јерусалим престоница државе Палестине“ и све земље се позивају да признају „државу Палестину и Источни Јерусалим као њену окупирану престоницу“.

Турски председник Ердоган рекао је пре три дана да ће одлуке које буду донете на данашњем састанку ОИЦ показати да се америчка одлука о признавању Јерусалима као престонице Израела неће моћи лако применити.

ОИЦ, успостављена 1969, има 57 држава чланица с већинским муслиманским становништвом.

 

 

Извор: Тањуг