Издвајамо Србија

ЕУ ПРОПАГАНДА: Србија може у ЕУ пошто поклони територију шиптарским терористима

Федерика Могерини (Фото: Јутјуб)

Из стратегије Европске комисије видљиво је да постоје индикативни јасни рокови само за Црну Гору и Србију, за које се каже да ће моћи у ЕУ до краја 2025. године, а за остале државе само се наводи да до тада треба да „напредују у приступним преговорима”. Овакву информацију објавио је хрватски „Јутарњи лист”, наводећи да је имао увид у документ који ЕК ускоро намерава да усвоји.

У плану који предвиђа чланство Црне Горе и Србије у ЕУ до 2025. године пише да пре закључења приступних преговора морају да се реше и сви гранични спорови, јер ЕУ „не може, нити ће да увози такве проблеме”. То значи да би отворена питања о границама Србије, као и Црне Горе, требало да буду решена до 2023. године, као услов да две земље до тадa закључе преговоре о чланству у ЕУ и постану пуноправне чланице до краја 2025. године. Овај нацрт још је заштићени документ, а коначна верзија требало би се да се усвоји и објави у фебруару 2018. године, што је најавио у свом годишњем говору о стању ЕУ и председник ЕК Жан-Клод Јункер, преноси Танјуг.

 Могерини и Тилерсон о Балкану
Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини после састанка у Бриселу са државним секретаром САД Рексом Тилерсоном изјавила је да обе стране подржавају западни Балкан и да регион има јасну европску перспективу. „Обоје смо потврдили нашу посвећеност региону, који има јасну европску перспективу и подржавамо наставак реформи и процеса помирења у региону”, рекла је Могеринијева на заједничкој конференцији за новинаре са Тилерсоном, преноси Танјуг.
Државни секретар изјавио је да САД остају посвећене Европи и понудио јавну изјаву о подршци европским савезницима који су забринути за спољну политику под председником Доналдом Трампом.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стратегија ће бити нека врста мапе пута до чланства, чини га конкретнијим и опипљивијим, али без гаранција и аутоматизма у пријему земаља кандидата, ако оне не буду спремне за чланство у предвиђеним роковима, рекли су за РТС извори у Бриселу. Наводи се и крај 2019. године као рок за постизање обавезујућег споразума о нормализацији између Београда и Приштине, што је међу кључним условима за чланство у унији.

 Медијске слободе постоје
У Србији постоје медијске слободе, али је медијски простор превише поларизован, што доводи до тога да су грађани у ситуацији да бирају између једне или друге стране, или морају да прате све да би били објективно и целовито информисани, закључак је дебате о стању на медијској сцени Србије у Европском парламенту у Бриселу. Група Пријатељи Србије, у оквиру Европског парламента, организовала је у Бриселу презентацију кварталног Медијаметра, који се бави анализом штампаних медија у Србији, а анализа се односила на период од јануара до марта 2017. године.

Према истом извору прва половина 2018. биће веома значајна за Србију и Балкан – Бугарска као председавајућа ЕУ у овом периоду истиче интеграцију западног Балкана као свој приоритет, а после објављивања стратегије у фебруару уследиће и годишњи извештаји Европске комисије о напретку за све земље региона у априлу. У мају у Софији биће одржан заједнички самит лидера Балкана и ЕУ, а у јуну у Бриселу на самиту ЕУ доносиће се закључци и конкретне одлуке о следећим корацима у процесу проширења.

Известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер изразио је очекивање да ће стратегија указати на пут којим земље кандидати треба да иду ка чланству у ЕУ, али и нагласити шта институције ЕУ и земље чланице треба да ураде као подршку партнерима и пријатељима на западном Балкану. Мекалистер је рекао за РТС да све земље Балкана имају европску перспективу, али да је председник ЕК Жан-Клод Јункер поменуо Србију и Црну Гору, јер су две водеће земље у процесу и већ воде преговоре.

Истовремено, у интерном документу Европске комисије о напретку Србије у поглављима 23 и 24 о владавини права наводи се да је у протеклих шест месеци Србија остварила мали конкретан напредак у успостављању система именовања судија и тужилаца и јачању улоге Високог савета судства (ВСС) и Државног већа тужилаца (ДВТ) у надзору над правосуђем и тужилаштвом. Ову информацију пренела је Бета, указујући да ће на основу извештаја ЕК о напретку у области владавине права чланице ЕУ одлучити колико ће поглавља у преговорима са ЕУ Србија отворити на међувладиној конференцији следеће недеље у Бриселу.

Када је реч  о финансијама оцена ЕК је, између осталог, да Србија озбиљно касни у усвајању новог закона о финансирању политичких партија као и закона о Агенцији за борбу против корупције. Додаје се, међутим, да је у области здравства које је посебно осетљиво Србија на време анализирала ризике од корупције у постојећим законима и на основу тога припремају се измене закона о здравственој заштити и закона о здравственом осигурању.

 

Аутор: Никола Белић

Извор: Политика.рс