Издвајамо Свет

ЗАСТРАШУЈУЋЕ САЗНАЊЕ ИНСАЈДЕРА: САД планирале нуклеарне нападе на све градове и ПОТПУНО УНИШТЕЊЕ Русије и Кине

Данијел Елсберг најпознатији амерички узбуњивач, бивши војни аналитичар који је објавио документе из Пентагона који су помогли окончању рата у Вијетнаму, управо је објавио књигу у којој открива да је он такође био један од главних планера нуклеарног рата за САД 1960-их година.

Елсберг је у интервјуу рекао да су САД имале планове за први удар на сваки град у Русији и Кини… и да су бројни теренски команданти имали моћ да започну нуклеарни Армагедон.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Водитељ: Дакле, направили сте копију тајних извештаја о плановима за нуклеарни рат, пре него што сте копирали документе Пентагона?

Данијел Елсберг: Тако је.

Водитељ: … и пустили их у штампу?

Данијел Елсберг: У суштини, моје белешке, а понекад и дословне изводе, не целокупне планове, већ о плановима који су тада били непознати председнику Кенедију, за почетак. Информисао сам његовог помоћника, МекЏорџа Бандија, током његовог првог месеца у канцеларији, о природи планова и неким другим проблемима, као што је делегација овлашћења командантима за нуклеарни рат од председника Ајзенхауера, што је било прилично шокантно за МекЏорџа Бандија, иако је Кенеди одлучио да обнови ту делегацију, као што су и други председници.

Али добио сам посао да побољшам Ајзенхауерове планове, који у то време нису били значајни, јер су то били најгори планови у историји ратовања. Неколико људи их је видело, али их је врло мало цивила икада погледало. Заправо, шефови удружених снага нису могли заиста да добију мете од генерала ЛеМеја у стратешкој ваздушној команди.

А за то је постојао добар разлог: Они су били луди. Позивали су на тактику првог удара, што је било по налогу председника Ајзенхауера. Он није желео никакве планове за ограничени рат било које врсте са Совјетским Савезом, ни под каквим околностима, јер би то омогућило Војсци да затражи огроман број дивизија, па чак и тактично нуклеарно оружје против Совјета.

ВИДЕО:

Тако да је он захтевао да једини планови за борбу против Совјета, под било каквим околностима, буду као сусрет на берлинском коридору, приступ Западном Берлину, или преко Ирана, који је у то време већ био жариште, или Југославије, ако би отишли. Ајзенхауер је усмеравао план за свеопшти рат, у првом иницирању нуклеарног рата, под претпоставнком да Совјети не користе нуклеарно оружје.

А тај план је, у нашем првом удару, позивао на гађање сваког града са преко 25.000 становника у СССР и сваког града у Кини. Рат са Русијом би неизбежно укључивао и нападе на сваки град у Кини. У току обављања овога није било резерви. Све је требало да буде бачено, чим буде доступно, на СССР, али не само на СССР. И сателити Источне Европе у Варшавском пакту су требали бити погођени у њихове ваздушне одбране, које су се налазиле у близини градова, њихових транспортних тачака, њихове комуникације било које врсте.

Оружје, машинерија која би ово спровела, све то није био хипотетички план. То је био стварни ратни план, за то како бисмо користили постојеће оружје.

Сваки председник је делегирао. Не знам детаље о томе шта је председник Трамп урадио, или након Хладног рата. Сваки председник у Хладном рату, преко Картера и Регана, је делегирао овлашћења командантима у случају да комуникације буду прекинуте. То значи да је идеја да је председник једини који има искључиво право да изда наредбу која ће бити препозната као аутентична овлашћена наредба, потпуно нетачна.

Колико је прстију на дугмету? Вероватно ни један председник никада није знао детаље о томе. Ја сам 1961. године, на пример, знао да је адмирал Хари Д. Фелт у “ЦИНЦПАЦ-у”, за кога сам радио као истраживач, делегирао то овлашење 7. флоти, на разне командате, а они су, заузврат, то делегирали још ниже.

Дакле, не можете одговорити на питање колико њих има овлашћења уколико комуникације буду прекинуте , а то се дешавало сваког дана у Пацифику када сам ја био тамо, и комуникација је постала боља, али се делегирање никада није променило.

Елсберг каже да се није много тога променило, откако је он радио као планер нуклеарног рата. И заиста, стручњаци кажу да су нове америчке технологије оружја усмерене ка могућностима првог удара.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс