Регион Србија

ЗУКОРЛИЋ ИЗМИСЛИО НОВУ ВЕРУ: Бошњаци су крстјани!

Муамер Зукорлић (фото:ЈуТјуб)

„Бошњаци су пре ислама проповедали „изворно“ хришћанство, никада нису били православци, нити имају било какве везе са Србима“ – ове апсурдне идеје Муамер Зукорлић, лидер БДЗ, настоји да докаже у својој књизи „Древна Босна“, коју је промовисао.

 Древни Бошњаци били су крстјани, пре доласка Османлија на ове просторе. У књизи третирам етногенезу свих Бошњака, а Босна је део Србије колико је Србија део Босне – каже Зукорлић, уз напомену да су босански историчари дуго говорили о Бошњацима као о богумилима, а да је он открио и доказао да вера становника Босне тог периода није била примарно богумилска, већ да су српски извори њих називали херетицима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ипак, они долазе из Бугарске и везани су за попа Богумила, њихово учење је дуалистичко и стигло је из Ирана – објашњава он. Зукорлић тврди да је дошао до чињеница које указују на то да су у основи становници Босне у то доба припадали хришћанству, али не православном нити католичком, већ свом изворном.

– Нису правили цркве, већ хиџе – богомоље, од којих су неке чак биле у пећинама. То је дуго третирано као православна црква, али је у питању нешто сасвим друго – појашњава он своје откриће. Тврди и да су древни Бошњаци били монотеисти, чију је веру успоставио Арије, који се побунио против Ватикана и био је прогнан.

Коментаришући теорије лидера БДЗ, професор Предраг Марковић, доктор историјских наука, каже да је Зукорилић историчар-хобиста.

– Када су ове теме у питању, морам да поменем Ејупа Мишовића, легенду новопазарских историчара, који је доказао да две трећине муслимана Рашке области (Санџака) потиче из Црне Горе, а део остатка су Албанци. Ејуп је цео живот посветио том истраживању, за разлику од Зукорлића, који се историјом бави из хобија – објашњава Марковић.

 

Извор: republika.rs