Свет

Изненађење на Истоку: Због америчког звецкања оружјем, Јужна Кореја се окреће Кини

Сеул жели да буде што присутнији и активнији у међународним односима и настоји да изађе из тог оквира готово искључиве, ексклузивне сарадње само са Сједињеним Америчким Државама, пише Спутњик.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како повратити поверење Кине?
Председник Јужне Кореје Му Џае Ин био је током децембра у званичној посети Кини како би, како је и сам навео пре одласка, „повратио поверење“ суседа и најважнијег трговинског партнера.

Према речима Борислава Коркоделовића, спољнополитичког коментатора и стручњака за Далеки исток, ова посета могла би да буде продор у односима између Сеула и Пекинга, који су последњих годину дана били увелико оптерећени јер је у Јужној Кореји распоређен амерички антиракетни систем ТХААД.

Он подсећа да Американци и Јужнокорејци тврде да је ТХААД систем који у случају евентуалног напада из Северне Кореје треба да штити јужнокорејске грађане, али и америчке војнике и држављане који живе у тој земљи.

– Са друге стране, Пекинг и Москва сматрају да је то систем који ће САД пружити прилику да увелико осматрају пространа подручја и у Кини и на далеком истоку Русије. Овај проблем у односима Јужне Кореје и Кине нарочито се манифестовао у економској сфери, јер је Пекинг одговорио економским препрекама привредној сарадњи са Јужном Корејом – објашњава Коркоделовић.

„Никакав рат не долази у обзир“
– Не треба заборавити да је Кина највећи трговински партнер Јужне Кореје, а сада је робна размена двеју држава, која превазилази 250 милијарди долара годишње, била на неки начин закинута. Јужнокорејска предузећа су имала значајне губитке током ове и претходне године и рачуна се да су досад изгубиле око десет милијарди долара. Такође, трпео је и јужнокорејски туризам због изостанка кинеских туриста – додаје овај стручњак.

– Међутим, прва велика тема разговора кинеских и јужнокорејских званичника била је усклађивање односа Јужне Кореје и Кине у севернокорејском питању нуклеарног наоружања. Председник Си и председник Мун су веома јасно рекли да никакав рат на корејском полуострву не долази у обзир – каже Коркоделовић.

„Корејци не могу да прежале што су подељени“
– Јужна Кореја и читаво корејско полуострво су на неки начин између чекића и наковња. Та земља, са само 50 милиона људи, под капом је огромне континенталне Народне Републике Кине, а ту је такође веома пространа нуклеарна сила Русија, као и Јапан, такође велика и високоразвијена држава. Када погледате географију корејског полуострва, оно делује тако мало и крхко у односу на азијску залеђе које је изнад њега – додаје спољнополитички коментатор.

Он додаје да ниједан Корејац не може да прежали то што је нација стара скоро 5.000 година у последњих 70 година толико подељена.

– Посета Муна Кини је добар знак и може да представља нови почетак у односима Пекинга и Јужне Кореје. То такође може да значи даље отварање Јужне Кореје према северу, спровођење такозване „политике севера и југа“, на којој инсистира председник Мун, а то је сарадња са Кином, Монголијом и Русијом, и сарадња са земљама према југу Азије. Све то говори да Јужна Кореја настоји да изађе из оквира готово искључиве сарадње само са САД – закључује Коркоделовић.

 

Извор: rs.sputniknews.com