Издвајамо Србија

ИНЦИДЕНТ НА АЕРОДРОМУ: Индијци полицији испричали сумњиву причу о доласку у Србију, а кад су им претресли кофере ШОК

Двојица Индијаца покушала су крајем новембра да преко Аеродрома “Никола Тесла” у земљу унесу пакет налик експлозиву, сазнаје ексклузивно “Блиц”.

Путници Рахула и Синкх Дален су, према нашим сазнајима, 27. новембра из Индије допутовали на Аеродром “Шереметјево” у Москви, одакле су се потом упутили у Београд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Дошли су летом “Аерофлота” из руске престонице, прошли су несметано кроз транзит руског аеродрома без икаквих задржавања и одатле слетели на Аеродром „Никола Тесла“ у преподневним сатима – наводи извор “Блица” који се затекао на лицу места.

Са њима су одмах обављени уобичајени разговори какви се воде са свим путницима из иностранства. Рекли су да су у Београд допутовали туристички, да немају резервисан хотел и да ће се за смештај снаћи на лицу места, а са собом су од финансијских средстава имали 1.000 америчких долара и нешто више од 2.000 евра. Повратна авионска карта била је резервисана за 3. децембар и тада је требало поново да одлете у Москву. Обезбеђењу је, према тврдњама саговорника нашег листа, цела прича звучала чудно. Пошто путници нису испуњавали потребне услове, нису пуштени у земљу већ су задржани у транзитном делу аеродрома, а одлучено је да првим летом буду враћени у Русију.

– На гејту кроз који је требало да прођу да би се укрцали на лет на руску престоницу, у пртљагу Рахуле уочен је сумњив предмет.

– У торби је био уређај који је на скенеру изгледао веома необично. Путник је тврдио да је реч о екстерном пуњачу за мобилни телефон, али како је уређај неуобичајено изгледао, обезбеђење је приступило озбиљним проверама. Путник је рекао да је реч о пуњачу из 2000. године и да зато изгледа ретро, али је тек то појачало сумње будући да пре 17 година екстерни пуњачи нису постојали. Када су радници обезбеђења отворили уређај, имали су шта да виде.

– Утврђено је да се у ономе за шта путник тврди да је пуњач налази нешто што није саставни део пуњача, а реч је о глини која се користи за фиксирање експлозивних направа. Визуелно, све заједно је изгледало као импровизована експлозивна направа маслинастосиве боје. Преко глине селотејпом је била прелепљена батерија са две танке жице и осталим деловима пуњача – прича наш извор и наводи да је предмет послат на форензику.

Одмах је позвана контрадиверзиони тим полиције, а уређајем за детектовање експлозива и дроге ЕТД добијен је негативан резултат.

Синкх Дален, други путник, враћен је првим летом на Шереметјево, док је Рахула скинут с лета и задржан на аеродрому.

– Рахула је полицијским службеницима рекао да је пуњач за 30 долара купио на пијаци у Њу Делхију и да није знао шта је у његовој унутрашњости. Рекао је и да понекад ради, а понекад не. Међутим, једноставном провером утврђено је да поменути пуњач не може да ради и да су у њему све жице насумично лепљене – истиче извор нашег листа.

Сумњива ПВЦ столарија

Пет дана пре поменутог инцидента, на Аеродрому “Никола Тесла” у робном делу, одвојеном од зграде кроз коју пролазе путници, пронађен је пакет сумњиве садржине, али је убрзо утврђено да нема опасности по безбедност. Полиција је, одмах по дојави, стигла на лице места, где су специјализоване екипе извршиле увиђај и утврдила да нема опасности. Пакети су чудно реаговали на скенеру па је за сваки случај позван контрадиверзиони тим полиције, који је установио да је реч о ПВЦ столарији.

 

 

Извор: Ивана Мастиловић Јаснић / Блиц.рс