Издвајамо Србија

ИСТОРИЧАР ЈОВАН ПЕЈИН: Хрвати краду туђу истрију, њихови историчари халуцинирају (ВИДЕО)

Гост продукције „Балкан инфо“ био је Јован Пејин, историчар и бивши директор Историјског архива Србије.

Пејин је 2012. године узбуркао хрватску јавност, када је гостујући на ХРТ1 изјавио да је „Вуковар одувек био српски град“ и да „Хрвати данас причају српским језиком“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пејин каже да Хрвати краду туђу историју и споменике и својатају је као своју. Он је објаснио да Хрватски историчари говоре о непостојећој историји која је последица халуцинација и у којој се средњовековна Хрватска простире и Панонији, и преко Дрине па све до Црног мора.

Говорећи о серијалу „Хрватски краљеви“, Пејин је објаснио да су Хрвати зидали цркве малих димензија по чему се највише  види колико је била моћна њихова држава, а да на територији коју Хрвати својатају као историјски своју налазе се велики српски, византијски и латински манастири и објекти.

По њему хрватска истириографија је потпуно непозната и заснована на халуцинацијама.

– Упадају у халуцинације, мржњу и сви су им крви – рекао  је Пејин о хрватским историчарима.

Пејин је објаснио да је Хрватска, и онако слаба, престала да постоји u XII веку када се свела на аустроугарску провинцију.

Пејин у емисији говори о пореклу српских презимена, историји СПЦ, преласку православаца у друге вере и  другим историјским темама које изазивају велике полемике на Балкану.

 

BALKAN INFO – Zvanični kanal