Свет

КИМ ПОМЕРА ПЛАНЕТУ: Земљина кора раседа због последње нуклеарне пробе! (Видео)

Два земљотреса пријављена током викенда у Северној Кореји највероватније су последица септембарске нуклеарне пробе, 10 пута јаче од експлозије у Хирошими, због чега је Земљина кора највероватније почела да пуца, саопштио је Геолошки топографски институт САД.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Епицентар текстонских земљотреса јачине 2.9 и 2.4 степени Рихтера био је близу места Пунгери, где је изведен највећи севернокорејски нуклеарни тест до сада.

„Они су сигурно последица догађаја из шестог нуклеарног теста. Када имате јак нуклеарни тест, он помера Земљину кору у окружењу и треба јој неко време да се умири. Имали смо неколико оваквих потреса од пробе“, рекао је један од званичника.

Северна Кореја тврди да је у септембарском тесту коришћена хидрогенска бомба, за коју стручњаци процењују да је 10 пута јача од оне која је бачена на Хирошиму 1945.

Талас потреса који је уследио навео је стручњаке на помисао да је нанета штета планинској области на северу државе.

Севернокорејски лидер Ким Џонг Ун посетио је током викенда ову област, у којој се, како верује, родио његов деда и први лидер Северне Кореје, Ким Ил Сунг.

Ким Ил Сунг се заправо родио у Совјетском Савезу, али је планинска област на граници са Кином већ дуго нераскидиво повезана са севернокорејским идентитетом.

 

Извор: Kurir.rs/Daily Mail