Регион Србија

КОЛИНДА ШТИТИ МРТВОГ ЗЛОЧИНЦА! Праљку нећу да одузмем одликовања – ОН СЕ БОРИО ПРОТИВ СРБА!

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је данас у Бјеловару да неће одузети одликовања Слободану Праљку, јер их је он, како је навела, добио за одбрану од „великосрпске агресије“

Праљак је последњом оптужицом хашког трибунала правоснажно осуђен на 20 година затвора за ратни злочин почињен на делу територије БиХ.

Праљак је након изрицања пресуде у судници трибунала попио цијанид, а пар сати касније умро је у једној од оближњих болница.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ти су људи одликовања добили за одбрану од великосрпске агресије и ја им та одличја нећу одузимати. Пракса се досад није примењивала, осим у случају одлука домаћег законодавства – рекла је Грабар Китаровић.

Упитана зашто није била на комеморацији Праљку, одговорила је да се „држава води разумом, а не емоцијама“.

Према Правилнику о одликовањима и признањима, Председник Републике може одузети одликовања или признања у складу с одредбама Закона, а у једном од чланова, између осталог, пише: „Државна комисија ће за носиоце одликовања или признања, који су правоснажно осуђени на безусловну казну затвора од најмање три године, предложити одузимање одликовања или признања“.

Извор: Tanjug