Србија

КРВНИК ЗВЕЦКА ОРУЖЈЕМ: Даут Харадинај ПРИЗИВА РАТ да би избегао правду. Ово је његових пет НАЈВЕЋИХ ЗЛОЧИНА

Фото: Јутјуб

Даут Харадинај, један од највећих злочинаца на Косову и Метохији, почео је да призива рат да би побегао од руке правде. Најавио је да ће се ОВК поново активирати чим буде почело хапшење за Специјални суд.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Харадинај који ће, према најавама, бити један од првих припадника ОВК оптужених пред Специјалним судом, претњом је подигао тензије у региону.

– Инструмент ОВК ће се поново активирати на Косову када буде почело хапшење за Специјални суд – рекао је Харадинај за ТВ Клан Косова.

Брат Рамуша Харадинаја и посланик у косовском парламенту је нагласио да је требало да политичке партије на Косову размишљају о Специјалном суду 2015. године, а не да гласају за формирање тог трибунала.

– Ја нисам део ратног крила, ја сам грађанин Косова. Моје највеће достигнуће је рат. Ја сам отворен и увек спреман да подржим другове. ОВК није починила злочине, Србија је починила злочине – тврди Харадинај.

Како је истакао, Специјални суд треба посматрати као елемент који ће оштетити имиџ Косова.

Изјава Даута Харадинаја уследила је недуго пошто је пропао покушај партија проистеклих из ОВК да у парламенту оборе закон о формирању Специјалног суда за злочине ОВК.

С друге стране, министар одбране Александар Вулин истиче да мора бити спречен сваки покушај да се злочинци из ОВК не приведу правди.

– Отворене претње ратом и сукобима које долазе од представника власти у Приштини угрозиће мир у читавом региону. Уколико се не формира Суд за злочине ОВК, сматрам да Србија треба да прекине разговоре са Приштином, затражи од Српске листе рушење Владе КиМ, а од међународне заједнице да преузме одговорност и заштити све који живе на КиМ од терориста из ОВК. Ако Унмик, Кфор и Еулекс нису у стању да обезбеде мир и сигурност за све који живе на КиМ, ако нису у стању да обезбеде успостављање суда за злочинце из ОВК, онда је време да признају неуспех – наглашава Вулин.

У Канцеларији за Косово и Метохију на чијем је челу Марко Ђурић, наводе да Харадинајеве претње сведоче „колико је за део такозване албанске политичке елите, проистекле из терористичке ОВК, фрустрирајућа и сама помисао на суочавање са прошлошћу“.

– Овде није реч о различитим интерпретацијама прошлости, јер су масовни злочини над Србима и другим неалбанцима неспорна чињеница, већ о жељи да се избегне и сама могућност отварања те теме у једном друштву које је у великој мери изграђено на лажима. Ми од инсистирања на правди не одустајемо и, будући да одговорност за ратне злочине не застарева, сигурни смо да ћемо злочинце пред лицем правде имати кад-тад – кажу у овој канцеларији.

Професор на Факултету безбедности Зоран Драгишић сматра да подизањем тензија Даут Харадинај покушава себе да заштити.

– ОВК никако није могуће организовати у оном облику каква је била 1997. и 1998. године, јер би наспрам себе имао потпуно другачију Србију од милошевићевске, али и САД и Европску унију. Поставља се питање на кога би ОВК кренула и да се формира опет? Је л‘ на Кфор? То би значило да је у сукобу са НАТО. Све су то празне приче, а Харадинају би требало да буде јасно да нико на Косову није спреман да гине због њега – објашњава Драгишић, и додаје да, ипак, не би требало потценити терористички потенцијал ОВК.

Политички аналитичар са Косова Имер Мушколај дели мишљење да је формирање ОВК нереално.

– ОВК је била и прошла. Даут је ту изјаву дао под утицајем последњих дешавања и најава да ће бити један од оптужених пред Специјалним судом. Када почну прва процесуирања у том суду, могуће је да ће бити протеста на улицама, али свакако неће бити рата – каже Мушколај за „Блиц“.

Иначе, подизање првих оптужница у Специјалном суду за злочине ОВК-а очекује се сваког дана.

Вучић: Не бих о односима Албанаца и Запада

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да не жели да се меша у изјаве косовских политичара у вези с почетком рада Специјалног суда за злочине ОВК.

– То су односи између Албанаца и њихових западних савезника, тако да не бих да се мешам у то – рекао је Вучић.

Ко је Даут Харадинај?

Даут Харадинај, звани Цуфи и Обогаљени, најповерљивији и најближи је сарадник старијег брата Рамуша. Даут са браћом, Рамушем и сада покојним Шкељзеном, илегално улази на Косово средином 1997. и организују ОВК на подручју Метохије. Они почињу са већим терористичким нападима у јесен 1997. Тако је 26. новембра 1997. нападнута полиција у селу Лауша (Србица), али су терористи одбијени и један од њих је погинуо (Хасим Геци). Даут је марта 1998. учествовао у терористичком нападу у којем је први пут било жртава. Напали су полицијску патролу у селу Глођане, у којем је убијен полицајац Миодраг Отовић. Од марта до септембра 1998, на подручју које контролишу јединице под њиховом командом убијено је 30 полицајаца. Терористи браће Харадинај већ до маја 1998. етнички чисте села око Пећи, Даут у сукобима бива тешко рањен и остаје без дела једне руке, па одатле надимак Обогаљени.

Посебно тешки злочини почињени су у импровизованом затвору у Глођанима, који је био под директном контролом браће Харадинај. Српски истражитељи разоткрили су како су у том логору мучени и убијени цивили.

Један од најтежих злочина за које је осумњичен Даут био је код Радоњићког језера где је убијено 39 Срба, Албанаца и Рома.

ОВК – од терориста и злочинаца до политичара

ОВК је била терористичка паравојна формација косовских Албанаца чији је циљ 1990-их био да оружаном борбом постигну независност. ОВК је основана 1994, а први пут у јавност је изашла 1996. године. Оснивач и вођа ОВК је све до његове смрти 1998. године био Адем Јашари, а после тога до распуштања 1999. Хашим Тачи.

На мети ОВК прва се 1997. године нашла полиција у селу Лауш, а затим су напади терориста постали интензивнији и већ до маја 1998. села око Пећи, Ђаковице, Дечана и Клине била су етнички очишћена од српског становништва.

У јуну 1998. ОВК се реорганизовала у војне области. Та организација је учествовала у сукобима и нападима на српске цивиле на Косову и Метохији пре и након НАТО окупације 1999, а касније и у осталим деловима Србије, као што су Прешево, Медвеђа, Бујановац, у деловима Македоније Тетово… Из ОВК су проистекле три политичке странке: Демократска партија Косова, Алијанса за будућност Косова и Покрет Нисма, које су на последње изборе изашле у коалицији. Најистакнутији чланови ОВК Хашим Тачи и Рамуш Харадинај тренутно су на најважнијим политичким функцијама – Тачи је председник, а Харадинај премијер Косова.

Тужилаштво Специјалног суда води истраге у вези са око 500 убистава Срба и Албанаца после 2000. године, укључујући и бројна нерешена убиства политичких ривала странака које су проистекле из ОВК.

 

Извор: Blic.rs