Издвајамо Свет

ЛАВРОВ УПОЗОРИО: САД саме себи пуцају у ноге!

Сергеј Лавров (Фото: Јутјуб)

У ексклузивном интервјуу за РТ, руски министар спољних послова Сергеј Лавров, објаснио је да САД саме себи пуцају у ноге када се не придржавају обећања. Враћање на нуклеарни споразум са Ираном неће довести до тога да Пјонгјанг пристане на сличан.

Овај руски дипломата је имао једносатан разговор са РТ-ом, говорећи о стању глобалних кретања, са његове тачке гледишта. У неколико наврата се пожалио на стање америчке дипломатије, која је очигледно жртвована зарад потреба за променом политичких планова у Вашингтону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један живи недавни пример је криза на Корејском полуострву, где је Трампова администрација изабрала тежак приступ уместо преговарања о решењу, рекао је Лавров. “Не могу а да не истакнем тренд који смо видели током протеклих неколико месеци. Ситуација је довољно озбиљна да расветљавање америчког приступа проблему не само да би било пожељно, већ је и неопходно“, рекао је он.

“У септембру су Американци сигнализирали да су спремни за дијалог и да не планирају никакву војну вежбу до пролећа 2018-те, и да и руководство Северне Кореје треба да се примири. Ова природна пауза пре пролећа се могла искористити за успостављање неког дијалога. Ми смо овај сигнал превели и он није одбијен.“

Упркос томе, Американци су касније најавили да ће у октобру одржати незаказану вежбу, рекао је министар. “Били смо изненађени недостатком реакције из Пјонгјанга. Онда су у новембру Американци најавили да ће одржати невероватно велике вежбе са Јапаном, као да су очекивали да добију неку реакцију од Северне Кореје. Пјонгјанг је након ове објаве реаговао ланцирањем ИЦБМ ракета”, истакао је Лавров.

Ово преокретање Америке можда не крши никаква правна правила, али свакако не задобија поверење у Пјонгјангу, што смањује вероватноћу решавања конфликта преговорима, истакао је Лавров. Као ни напад Трампове администрације на нукларни споразум са Ираном из 2015. године, који је помогао у решавању дуготрајне контроверзе над нуклеарним програмом Техерана.

“Преиспитивање тог споразума, који је зауставио војни нуклерни развој у Ирану, направило је много буке и изнервирало многе стране, укључујући и оне које су помогле у преговарању о споразуму. А сигнал који се шаље севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну је врло јасан- Можемо вам укинути санкције ако зауставите свој војни нуклеарни развој, али ко зна шта нам може пасти на памет када друга администрација преузме власт?“, рекао је Лавров.

Још један пример тога како Трампова администрација у свом очигледном нагону да уништи наслеђе Барака Обаме, поткопава свој властити дипломатски корпус долази са Кубе. Под Обамом, САД су предузеле неке позитивне кораке у нормализацији односа са Хаваном. Сада Вашингтон све то преокреће, оправдавајући ту промену са мистериозним “акустичним нападима“ на чланове америчке амбасаде на Куби.

“Американци имају тенденцију да прискоче санкцијама чим нешто није по њиховом у дипломатији“, рекао је министар спољних послова. “Имамо снагу и не треба нам дипломатија“, рекао је он, парафразирајући руску изреку како би објаснио овај приступ.

Русија је присуствовала америчком мењању политике у Сирији, присетио се Лавров, како се се наведена мисија коалиције под вођством САД-а претворила у то да прате политичке токове у Вашингтону.

“Њихово почетно уверење, као што ми је то рекао државни секретар Рекс Тилерсон, било је да је једини циљ САД-а у Сирији уништење Исламске државе (ИС, раније ИСИС). Сада су њихове изјаве постале нејасне, тврдећи да потпуно поражавање ИСИС-а захтева покретање неповратне политичке транзиције, што ће резултирати уклањањем сиријског председника Башара Асада. Таква тумачења наших споразума су врло нетактична“, рекао је он.

Лавров је додао да је такав приступ исто као и са ширењем НАТО-а. Москва је била уверена, како је потврђено недавно објављеним архивским материјалима, да се блок неће ширити након поновног уједињења Немачке, али је реалност била другачија. “Ситуација је врло слична у смислу начина понашања и тога колико је то у складу са понашањем које се сматра исправним у дипломатији“, рекао је он.

 

 

Извор: Wебтрибуне.рс