Издвајамо Србија

ЛАЗАНСКИ ОТКРИВА: Ево колика је цена нових 6 МИГОВА, који стижу из Белорусије…

Авионе у суштини добијамо бесплатно с тим што ћемо платити њихову модернизацију

Гостујући у емисији „Прича о нама“ телевизије Банат војно-политички коментатор Мирослав Лазански објаснио је да је са шест Мигова 29, чију је куповину у Русији договорио председник Вучић и 10 Мигова које већ имамо, Србија комплетирала своју војну ескадрилу.

Мирослав Лазански (Фото: ЈуТјуб)
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Војска Србије са ових 6 Мигова и 10 Мигова 29 које већ има, имаће комплетну ескадрилу. Имаћемо Мигова као бивша СФРЈ 1987. године. Тако ћемо успети да сачувамо ловачку авијацију која је била пред умирањем. То ће бити ескадрила на нивоу модернизације 4 – истиче Лазански.

Упитан да ли зна колико ће Србија платити Белорусији војне авионе, војнополитички коментатор листа Политика објашњава.

– Мислим да авионе у суштини добијамо бесплатно с тим што ћемо платити њихову модернизацију. Питање је и ко ће модернизовати против-ракетни систем С 300, Русија или Белорусија, све зависи у којој га верзији купујемо. Иначе, детаљи војно-техничког споразума свуда у свету су тајна, нико их не објављује. Само ми овде у Србији очекујемо да знамо све детаље. За сваку земљу формира се другачија цена.

Да ли цену одређује степен пријатељства са Русијом?

– Да, степен пријатељства, степен политичких односа и степен личних веза између председника држава. А Руси увек воде рачуна и о платежној моћи држава. Сигурно није иста цена за Србију и за Казахстан који има нафту и злато. Зато је врло незахвално говорити о цени. Ми наоружање заправо купујемо од Белорусије али уз сагласност произвођача, а то је Руска федерација. Уговорима је строго дефинисано да се наоружање не може продати трећој страни без сагласности Русије. То је уобичајена клаузула јер данас Мађарска и Пољска, на пример, не могу да продају ни један комад оружја произведеног у Русији, док се Москва не сагласи – рекао је Лазански.

 

 

Извор: Telegraf.rs