Србија

Лепе вести за пензионере: Након јануарског, следе још два повећања пензија

Фото: Јутјуб

Очекује се и укидање Закона о привремено умањеним пензијама, када би поред овог повећања од пет одсто, усклађивање пензија радити и у априлу и октобру

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након пет одсто, колико ће повећање бити од јануара, најстарији грађани би могли добити још једно повећање пензије у четвртом и десетом месецу.

Пензионере су уплашиле информације да ће умањене пензије остати на снази и током следеће године, како је предвиђено Предлогом нацрта буџета за 2018, и закључили су да неће бити ништа од обећаног повећања од пет одсто у јануару. Разлога за бригу нема. Тих пет одсто не зависи од Закона о привремено умањеним пензијама.

Усклађивање с инфлацијом

– Према садашњем предлогу буџета, пензионери ће у јануару добити децембарско примање, које ће бити увећано за пет одсто, а исплата ће ићи као и иначе. За усклађивање пензија има простора јер оно зависи од пројекције раста инфлације и бруто друштвеног производа. Уколико дође до укидања закона о привремено умањеним пензијама, усклађивање ће се, поред овог повећања од пет одсто, радити у априлу и октобру. То би значило да би се пензије подигле 1. априла за два одсто, као и 1. октобра за око један, један и по проценат. Међутим, пошто закон очигледно остаје на снази, онда ништа од примене усклађивања. Али видећемои – каже народни посланик Момо Чолаковић, члан ПУПС-а.

Василије Белобрковић, председник Градске организације пензионера, очекује да ће 2018. закон бити укинут.

– Ако смо подржали умањење пензија да бисмо оздравили финансијску ситуацију у земљи, ред је да се сада, када се она поправила, тај закон укине – рекла премијерка Ана Брнабић.

Премијерка Брнабић је изјавила да ће закон бити укинут и да ће усклађивање са инфлацијом бити два пута годишње.

 

Извор: Telegraf.rs/Tanjug