Издвајамо Русија

ЛЕТЕЋЕ 4 ПУТА БРЖЕ ОД ЗВУКА! МиГ-41 ће бити најбржа борбена летелица на свету

Нешто раније је о плановима за развој пресретача нове генерације МиГ-41 говорио главни конструктор Обједињене ваздухопловно-конструкторске производне корпорације Сергеј Коротков. По његовим речима авио-конструкторски тим корпорације „МиГ“ се озбиљно прихватио овог посла, који се развија одличним темпом, тако да се већ наредна година може озваничити као почетна када је у питању развој тешког ловца-пресретача нове генерације ПАК-ДП.

„Његове основне техничко-тактичке карактеристике ће зависити од потреба наручиоца посла (у овом случају то је Министарство одбране), као и обима финансијских средстава који ће да буду интегрални део овог пројекта“.

Ако они (мисли се на наручиоце) кажу да авион мора да лети у космос, он ће и да лети у космос. То за нас није никакав проблем, истиче главни конструктор Обједињене ваздухопловно-конструкторске производне корпорације Сергеј Коротков.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је нешто раније објављено на нашем сајту, ради се о потпуно новом концепту авиона, ознаке ПАК-ДП Миг-41. Према речима људи који учествују у овом пројекту, његове карактеристике ће бити права авангарда у односу на постојеће авионе, који се тренутно налазе у оперативној употреби. То се пре свега односи на брзину, јер је основни захтев да ПАК ДП буде хиперзвучна летелица. Његова пројектована брзина би требала да износи око 4,500 км/ч. Ово ће омогућити ефективну борбу са перспективним хиперзвучним пројектилима који ће представљати окосницу ударног ракетног наоружања у предстојећим деценијама. Захваљујући брзом развоју управљачког софтвера, затим густе мреже орбиталних и земаљских система раног откривања и јављања, планира се да овај авион постане и даљински управљана беспилотна летелица.

Поред овога, један од основних задатака је да авион буде невидљив за противничке радаре што је одлика авиона 5. генерације, као и да буде оспособљен да достиже висине које су за сада само мисаона именица. Дакле, овај авион ће по свему судећи поред пресретања хиперсоничних пројектила који долазе из космоса, бити и „смрт“ за структуру непријатељских сателита која се налази у земљиној орбити.

Сазнајте више о ловцу МиГ-41. 

 

 

Извор: rs.rbth.com